A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Újabb teraszvita a Citadellán

Vágólapra másolva!
A tavaly ősszel hatóságilag lebontatott Citadella-terasz építője újabb vitába keveredett a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal egy másik terasz kapcsán. A Citadellát üzemeltető cég ezúttal egy már korábban is meglévő teraszt bővített ki, a hivatal szerint ehhez azonban előbb engedélyt kellett volna kérnie. A hivatal kedden hoz határozatot a teraszról.
Vágólapra másolva!

A hosszas vita után tavaly ősszel hatóságilag lebontatott Citadella-terasz építője, egyben a műemlék üzemeltetője újabb munkába fogott a Citadellán: egy évtized óta meglévő hátsó teraszt vonta be faburkolattal. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) szerint ehhez egyrészt engedélyt kellett volna kérnie az építtető cégnek. Másrészt nem értenek egyet a cég érvelésével, miszerint csak a burkolat változott meg, hanem szerintük új építményt is felhúztak a teraszra.

Az újabb Citadella-terasz ügyében ma hoz elsőfokú határozatot a hivatal, a határozat tartalmáról azonban csak azt követően nyilatkozhatnak, ha az építtető cég ügyvezetője, Veres István kézhez kapta a határozatot - mondta az [origo]-nak Boór Judit, a KÖH budapesti irodájának vezetője.

Az üzemeltető kedden beszélt a Citadella állapotáról is: szerinte az utóbbi 20 évben folyamatosan romlik az épület állapota, elképzelhető, hogy néhány éven belül részlegesen vagy teljesen le kell zárni, mert életveszélyessé válik. Boór Judit ezzel kapcsolatban azonban közölte: a Citadella felújítása, restaurálása folyamatos, jelenleg például a főbejárat fölött kilazult köveket erősítik meg. A folyamatos felújítás miatt pedig - a hivatal szerint - nem várható az évente 6 millió turistát fogadó Citadella lezárása.

A Citadellát üzemeltető cég tavaly engedély nélkül épített egy kávézót a Citadella lődombjára. A terasz néhány hétig üzemelt, majd a hatóság elrendelte a visszabontását. A bontás 2002 telén be is fejeződött. A bírósági eljárás azonban lassabban haladt, így a napokban várható döntés a már lebontott terasz fennmaradási engedélyéről. A bontást követően jelenleg fű borítja a lődombot, Veres István szerint azonban törmelékek is maradtak a helyszínen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!