A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Gallup: Mélyponton az MSZP

Vágólapra másolva!
Az MSZP nyár elején elkezdődött mélyrepülése tovább tart - állapította meg a Gallup közvélemény-kutató cég legfrissebb felmérésében. Augusztus és szeptember között újabb 3 százalékponttal esett vissza a szocialisták lakossági támogatottsága. Az MSZP népszerűsége a 10 hónappal ezelőtti szintnek alig több, mint a felére olvadt.
Vágólapra másolva!

A szavazásra jogosultak körében a Gallup szeptemberi közvélemény-kutatása során a megkérdezettek 31 százaléka szavazott volna a Fidesz-re és 22 százalék az MSZP-re.

Az MSZP lakossági támogatottsága idén júniushoz képest 9 százalékponttal csökkent, tehát a szocialisták elvesztették akkori támogatóiknak mintegy egyharmadát, azaz körülbelül 720 ezer szavazót.

A csökkenés tavaly év végéhez - 2002 novemberéhez - viszonyítva már 20 százalékpontos. Az MSZP támogatottsága a tíz hónappal ezelőtti szintnek alig több, mint a felére olvadt. Tavaly novemberhez képest az MSZP-nek egymillió-hatszázezer emberrel kevesebb támogatója van. Mint a Gallup elemzésében megállapította: bár korábban már más párttal is előfordult, hogy jelentősen csökkent a támogatottsága, ilyen gyorsasággal nemigen csökkent még egy párt adata sem. Az MSZP-nél ilyen alacsony (20-22 százalékos) támogatottságot utoljára az elmúlt öt év során csak 1998 végén és 1999 legelején (január-február) regisztrált a Gallup.

A Fidesz esetében a támogatottság mértéke ugyanebben a periódusban most a legmagasabb. A Fidesz gyakorlatilag a nyár elejére visszaszerezte a korábbi támogatóit, a nyár folyamán pedig gyakorlatilag nem változott a támogatottságuk.

Továbbra is igaz tehát - állapítja meg a Gallup -, hogy a Fidesz előnye nem az ellenzéki párt lakossági támogatottságának növekedéséből fakad, hanem az MSZP népszerűségének csökkenéséből. Az MSZP-től elpártolók továbbra is a bizonytalanok és a nem-szavazók számát gyarapították. Az SZDSZ az adatok szerint eddig szintén nem tudott profitálni az MSZP térvesztéséből.

Az MSZP és a Fidesz mellett az összes többi pártra együttesen is csak a lakosság 9 százaléka adná a voksát egy most vasárnapi választáson. Ezen belül az SZDSZ-re 3 százalék, az MDF-re 2 százalék. A MIÉP-re, a Munkáspártra és a Centrumpártra 1-1 százalék szavazna a teljes lakosságból.

Egy évvel ezelőtt - 2002 szeptemberében - még az emberek 62 százaléka volt pártot választó "biztos szavazó". Ezzel szemben most, 2003 szeptemberében már csak az emberek fele (50 százalék) tartozik a tartozik a "biztos szavazó" pártválasztók közé.. A pártot választó biztos szavazók körében a Fidesz szavazóinak számaránya növekvő tendenciát mutat. Ebben a körben a Fideszt most 52 százalék választaná, az MSZP-t ellenben csak 35 százalék.

Főleg az időseket vesztette el az MSZP

A baloldal elsősorban a nagyvárosi középkorúak és a falusi idősebbek körében gyengült. Iskolai végzettség és életkor szerint nézve a nyár eleji és a nyár végi eredményeket, mindenekelőtt a szakmunkás végzettségű, valamint a nyolc osztályt végzett idősebb emberek körében szorult vissza legerőteljesebben a baloldali pártok támogatottsága.

A többség elégedetlen a miniszterelnök munkájával is. Augusztushoz képest 3 százalékponttal romlott a miniszterelnök tevékenységének megítélése, és így 34 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint jól látja el feladatát. 2002 szeptemberében 59 százalék volt ezen a véleményen - egy év alatt tehát 25 százalékponttal csökkent a munkájával elégedettek aránya. Ez a tendencia április óta erősödött.

Az elégedetlenek aránya a tavaly szeptemberi 18 százalékról 49 százalékra nőtt. Az elégedetlenek 31 százalékpontos gyarapodásának eredményeként a lakosságnak már közel fele azon a véleményen van, hogy a kormányfő rosszul látja el feladatát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!