A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Milliárdokért őrzik a kiszuperált katonai eszközöket

Vágólapra másolva!
420 tiszt, tiszthelyettes és polgári alkalmazott foglalkozik a Magyar Honvédség feleslegessé vált ingóságaival. A honvédségnél összesen közel másfélmillió darab leselejtezett eszköz, és majdnem egymillió tonna felesleges anyag gyűlt össze, amelyet ugyan értékesítésre az ÁPV Rt. átvesz, de a folyamat akár 6 évbe is beletelhet. A felesleges vagyon őrzése viszont évi 3,5 milliárdjába van a hadseregnek - írja a Népszava.
Vágólapra másolva!

A honvédségénél folyamatosan képződő selejtet, felesleges készleteket nem lehet egyszerűen kidobni, vagy megsemmisíteni, mivel állami vagyonnak számít. Ezeket a dolgokat úgynevezett inkurrencia-raktárakban tárolják Karcagon, Nyíregyházán, Felcsúton, Mezőfalván, Devecseren, Hajdúsámsonban, Marcaliban, Izsákon, és ideiglenesen Pápán illetve Budafokon - írja a Népszava.

A lap szerint a gépjármű-technikai anyagokat tároló marcali és a lőszereket tároló izsáki bázisok kívül - melyeket ma már az ÁPV Rt. felügyel - a többi raktár honvádsági kezelésben maradt, jóllehet az 1999-es költségvetési törvény szerint a feleslegessé vált ingóságokat át kellett volna adni az ÁPV Rt.-nek hogy értékesíthesse azokat, ám a folyamat igen lassú.

A négy év alatt leselejtezett 840 ezer eszköz, feleslegessé vált 145 ezer tonna anyag 39, illetve 7 százalékát adták át eddig a vagyonkezelőnek, ugyanakkor a szakági raktárakban további 511 ezer technikai eszköz, és 134 ezer tonna anyag, a csapatoknál pedig 135 ezer darab eszköz és 700 tonna anyag vár a sorsára. A felesleges dolgok védelmi felülvizsgálat és reform során hamarosan kiegészülnek újabb 2000 eszközzel és 20 ezer tonna anyaggal.

A rengeteg felesleges dolgot azonban gyakran rossz feltételek között tárolják. A leselejtezett vegyi- és üzemanyagokat például nem tudják szabályosan elhelyezni, a logisztikára, az anyagokat kezelő személyzet bérére milliárdokat költ a honvédség. A felesleges vagyon őrzése évi 3,5 milliárdba kerül, a jelenlegi tempóban azonban hat évbe is beletelik, mire az ÁPV Rt. átveszi a dolgokat - írja a Népszava.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!