A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Sorozatos kampányolásba kezd az MSZP

Vágólapra másolva!
Az MSZP szórólapkampányával nem ér véget a szocialisták megmozdulása. Tóbiás József pártigazgató szerint mindez csak a kezdet, hozzá kell szokni, hogy a jövőben a szórólapkampányhoz hasonló módon elbeszélgetnek a választópolgárokkal. Kovács László pártelnök is úgy nyilatkozott, hogy a jövőben nem hagyják válasz nélkül a fideszes negatív kampányokat. A Fidesz jövőre alternatív kormányprogrammal áll elő, ám Kovács szerint ezzel nem tudják maguk mellé állítani az embereket.
Vágólapra másolva!

Múlt hét csütörtökön ért véget az MSZP szórólapkampánya. Tóbiás József pártigazgató a kampány fogadtatásáról egyelőre még nem tudott konkrétumokat mondani. Annyit közölte, hogy jelenleg folyik a kampány fogadtatását felmérő kérdőívek értekelése. Megjegyezte: a füzeten szereplő kék számot egy hét alatt körülbelül négyezren hívták, és a visszajelzések 82 százaléka pozitív volt.

A pártigazgató azt mondta az [origo]-nak: ezentúl minden hónapban hasonló akciót lehet várni a szocialistáktól. "Nem kampányt csinálunk, megkeressük a választókat. Ezentúl ez lesz" - közölte.

Hasonlóan nyilatkozott Kovács László pártelnök is, aki szerint a jövőben nem hagyják válasz nélkül a Fidesz negatív kampányát, azonnal reagálni fognak minden vádra. Az MSZP elnöke bizakodó pártja megítélését illetően. Mint mondta: felmérték, mi okozta a párt népszerűségének csökkenését, és a jövőben sok mindenen változtatnak.

A népszerűségvesztés okairól Kovács azt mondta: részben rajtuk kívül álló, részben az MSZP hibáival összefüggő okok voltak. A pártelnök elsőként a nehéz gazdasági helyzetet említette. 2000 nyarán lelassult a világgazdasági növekedés, a 2001 szeptember 11-én történt terrortámadás ezen tovább rontott - közölte. Az elmúlt két évben pedig elmaradt a szakemberek által jósolt gazdasági fellendülés. "Mindez a költségvetési vita időszakában különösen nehéz helyzetet eredményez, hiszen a bevételek lényegesen szűkösebbek, mint az elkerülhetetlen kiadások" - mondta Kovács, hozzátéve: a Fidesz ezzel párhuzamosan szünet nélkül támadja a kormányt és "a költségvetési vitában a demagógia minden eszközét felhasználja". Példaként említette, hogy a legnagyobb ellenzéki párt egyrészről a bevételi oldal csökkentését, másrészt a kiadási oldal növelését követeli, ami teljesíthetetlen.

"Saját hibánk is közrejátszott a népszerűség csökkenésében" - ismerte el a pártelnök. Hibaként értékelte például, hogy kormányváltáskor nem csináltak pontos leltárt a költségvetés állapotáról. "A Fidesz azt állítja, hogy 300 milliárdot hagytak itt, amit csak el kellett osztani. Előtte azonban már 170 milliárddal több költségvetési hiánnyal számolt Varga Mihály akkori pénzügyminiszter a tervezettnél, év végéig ez tovább nőtt, és az összes túllépés jóval meghaladta az 1000 milliárd forintot. Ezt világosan be kellett volna mutatni" - mondta az [origo]-nak Kovács.

Másik mulasztásként azt emelte ki, hogy a költségvetés készítésekor nem mutatták be a viilággazdasági helyzetből adódó nehézségeket. "Jelezni kellett volna, hogy a költségvetés elkészítése a szokottnál nehezebb" - közölte.

"Komoly zavarok jelentkeztek a kormányoldal kommunikációjában is" - állította az MSZP elnöke. "Különösen nagy kárt okozott, hogy a Pénzügyminsiztérium és kisebb mértékben a Gazdasági Minisztérium sorozatosan hozott nyilvánosságra a kormány által nem tárgyalt szakmai elképzeléseket, amelyek jelentős riadalmakat okoztak a lakosság körében."

A pártelnök szerint mára levonták a tanulságokat, és az általuk elkövetett hibákat igyekeznek kiküszöbölni. "A költségvetés elfogadása után az emberek meggyőződnek arról, hogy ez egy tisztességes és takarékos költségvetés, amely a legfontosabb célokra biztosítja a forrásokat" - közölte.

Kovács László az ellenzék magatartásában azt is kifogásolta, hogy míg ők ellenzékben is alternatív koncepcióval vettek részt a költségvetési vitában, a Fidesz viszont nem ezt teszi. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke ugyanakkor nemrég egy sajtóbeszélgetésen azt mondta, hogy a 2004-es kongresszusra alternatív kormányprogramot írnak. Kovács nem tart attól, hogy ez bármiképp is befolyásolná az MSZP népszerűségét. "Nem tartok attól, hogy ez a választók többségét a Fidesz mellé állítja, mert míg az MSZP a rendelkezésre álló források elosztásánál elsősorban a nehezebb helyzetben élők támogatását tekintik, addig a Fidesz a tehetősebbek még jobb helyzetbe juttatára összpontosít. Ez sokkal kevesebb ember számára nyújt előrelépést" - mondta a szocialista pártelnök.

Kapcsándi Dóra

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!