Még napokig tarthat, amíg teljesen kiég a kaposvári húsüzem hűtőházának padlása, ahol még mindig izzik a parafa burkolat. A tűzoltók jelenleg a falakat hűtik - mondta az [origo]-nak a somogyi katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője, Heizler György, aki azt is hozzátette: az épület összeomlása nem valószínű, de kisebb falrészek kiomlására lehet számítani. A környéken lakóknak nem jelent kellemetlenséget a tűzeset, az égő zsír szagát is csak az oltásban részt vevők érezték az első napokban - mondta a katasztrófavédelmi vezető.
A nagy mennyiségű zsírt eloltották, húsáru már nincs a hűtőházban, ugyanis az utóbbi években csak az épület alsó szintjét használták. A hűtőházhoz csatlakozó, szomszédos épületből azonban a húskombinát munkatársainak ki kell menteniük az ott tárolt húst és különböző technológiai eszközöket, mert az épület áram nélkül maradt, és a füst ide is átterjedt. A kaposvári húskombinát működését a tűzeset nem veszélyezteti, a cégnek az okozhat nehézséget, hogy a kimentett árut máshol kell tárolnia. A város polgármestere, Szita Károly kedden találkozik a vállalat ügyvezetőjével.
Az épületnek nincsenek ablakai, egyetlen bejárata van csak, ez jelentősen nehezítette az oltást; a tűzoltóknak nyílásokat kellett vágni a falakon. A katasztrófavédelmi vezető egy nyílás nélküli dobozhoz hasonlította az épületet, melyben a tűz hatására hatalmas hő és nyomás keletkezett. Az épület fala több helyen megrepedt, a repedések viszont húzódnak össze a hűtés hatására.
Egyelőre nem tudni, mi okozta a péntekre virradóra keletkezett tüzet, szakértők szerint elképzelhető, hogy a belső térben végzett bontás során keletkezett szikra befészkelte magát a parafába, ami órákkal vagy akár napokkal később tüzet okozott. Már a hétvégén megkezdték azoknak a dolgozóknak a meghallgatását, akik a tűz keletkezését megelőzően a raktárban dolgoztak. A kárt több tízmillió forintra becsülik.