A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

A rendőrök szerint teljesen jogos a motozás

Vágólapra másolva!
Elutasítja az ORFK azoknak a civil szervezeteknek a panaszát, amelyek szerint a rendőrök törvénysértően motozzák meg a fiatalokat. Sem szabadságjogot, sem emberi méltóságot, sem törvényt nem sértettek a rendőrök az igazoltatások és motozások során - állapította meg az ORFK. A rendőrök véleményének ellentmond az adatvédelmi biztos egy korábbi állásfoglalása, amely szerint motozás csak bűncselekmény gyanúja esetén végezhető, a gyanúhoz pedig nem elég a feltételezés, az előítélet.
Vágólapra másolva!

Sem szabadságjogot, sem emberi méltóságot, sem törvényi előírást nem sértettek a rendőrök a ruházatátvizsgálásokkal - jelentette ki az ORFK főigazgatója. A törvényi szabályozás szerint az intézkedő rendőr az adott helyzetben mérlegelheti, hogy milyen intézkedésre van szükség. A ruházatátvizsgálásokat kifogásoló jogvédő szervezetek levelében foglaltakat kivizsgálták, de észrevételeik nem voltak megalapozottak - mondta Hatala József vezérőrnagy.

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
Átvizsgálják a ruházatot

A civil szervezetek azért fordultak az ORFK-hoz, mert véleményük szerint az utóbbi időben rutinná vált, hogy a rendőrök az igazoltatott fiatalokat zsebeik, táskáik kiürítésére szólították fel. A jogvédők ezt jogsértőnek tartották, és ezért a belügyminiszterhez fordultak. A vezérőrnagy hozzátette: ruházatátvizsgálásnál a rendőrnek minden esetben az emberi szabadságjogokat és méltóságot tiszteletben tartva kell eljárnia.

"Utasítottam az irányításom alá tartozó szervezetet, hogy ezzel a szemponttal megerősítve készítsék fel a rendőri állományt az intézkedésekre" - mondta. A törvény minden esetben lehetőséget ad a rendőrségi intézkedéssel szembeni panaszra: az évi mintegy 1 300 000 intézkedésből 2002-ben 1827 esetben éltek ezzel a lehetőséggel az állampolgárok, és csak négy esetben adott helyt a panasznak a bíróság - közölte Hatala.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos is vizsgálódott hasonló ügyben korábban. Az ombudsman azonban úgy foglalt állást a Baptista Szeretetszolgálat.kérdésére: nincs joga a rendőröknek bármikor, indokolatlanul igazoltatni a járókelőket. Péterfalvi szerint a közhiedelemmel és korábbi hibás reflexekkel ellentétben a rendőrnek nincs joga korlátlanul, cél nélkül igazoltatást végezni.

Szerinte az igazoltatás olyan rendőri intézkedés, amelyet a rendőr csak a törvényben meghatározott feltételek szerint tehet meg, és azzal szemben alkalmazhatja, akinek a személyazonosságát meg kell állapítania. A rendőr az igazoltatott ruházatát, járművét átvizsgálhatja, ha azt a személyazonosság megállapítása, veszély elhárítása, bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésének gyanúja szükségessé teszi. A motozás tehát csak bűncselekmény gyanúja esetén végezhető, a gyanúhoz pedig nem elég a feltételezés, az előítélet, az érintett ruházata, frizurája - írta augusztusi levelében az ombudsman.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!