Nem folytatódhatott a Gyurcsány-vita a parlamentben

Vágólapra másolva!
Házszabályellenesség miatt visszautasította Szili Katalin házelnök Szijjártó Péter fideszes képviselő interpellációját Gyurcsány Ferenc sportminiszter ingatlanszerzésével kapcsolatban, amelynek címzettje ezúttal a miniszterelnök volt. Szili arra hivatkozott, hogy a házszabály szerint csak a miniszteri feladatkörrel kapcsolatban lehet interpellálni minisztert, a kérdés pedig nem tartozik a miniszterelnök hatáskörébe. Ugyanakkor múlt hét hétfőn még nem utasította el az ingatlannal kapcsolatos interpellációt.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter fideszes képviselő újabb interpellációt nyújtott be Gyurcsány Ferenc sportminiszter ingatlanügyeivel kapcsolatban "Egyre mélyebben a mélypont alatt?" címmel. A címzett azonban nem a miniszter, hanem a miniszterelnök lett volna. A házelnök visszautasította házszabályellenességre hivatkozva, így a képviselő nem mondhatta el interpellációját. Szili szerint a fideszes képviselő interpellációja nem tartozik a miniszterelnöki hatáskörbe. A házszabály szerint a kormánytagokat csak a feladatkörükkel kapcsolatban lehet interpellálni, azonban korábban már többször is sor került olyan interpellációra, ami nem szorosan a miniszteri tevékenységet firtatta. Szili Katalin utalt arra, hogy az előző kormány alatt született meg a döntés, miszerint vissza lehet ilyen okból utasítani az interpellációt. "A parlamentnek nem a botránypolitizálásról kell szólnia" - jelentette ki a házelnök.

"Szili Katalinban kellemetlen emlékeket ébreszthetett ez az interpelláció, mivel legutóbb az ő szavazata mentette meg a nomenklatúra egyik tagját" - reagált Szijjártó Péter, utalva a múlt heti rendkívül szoros szavazásra, amikor Szili Katalin házelnök voksával fogadta el a parlament Gyurcsány válaszát a fideszes képviselő interpellációjára a sportminiszter ingatlanügyeivel kapcsolatban. Két MSZP-s és két SZDSZ-es képviselő tartózkodott, többen pedig nem nyomták meg a gombot. Több képviselő, például Kovács László, az MSZP elnöke sem tartózkodott az ülésteremben. Szijjártó beszámolt arról, hogy interpellációjában a sokat vitatott balatonöszödi, Szalay utcai és a hajdúszoboszló ingatlanokról érdeklődött volna. "Azt kérdeztem volna a miniszterelnöktől, hogy mikor perlik vissza ezeket Gyurcsány cégétől, valamint elérte-e már a kormány az erkölcsi mélypontot vagy van még lefelé" - mondta Szijjártó Péter, aki megígérte, hogy megkeresik a módját, hogy feltegyék ezeket a kérdéseket.

Az MSZP mai frakcióülésén a múlt heti szavazással kapcsolatban szóba került az az elképzelés, hogy a határozathozatalokhoz hasonlóan az interpellációk alatt is kötelező legyen a képviselőknek az ülésteremben lenniük. Az ülésen végül nem szavaztak erről a kérdésről, de arról megállapodtak, hogy ezentúl szigorúbban ellenőrzik a frakciószabályzat betartását, mely előírja, hogy a képviselőnek az ülésteremben kell lennie az interpellációk alatt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről