A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
14:00KézilabdaSpanyolország-Magyarország
HUNHámori Luca
16:18ÖkölvívásAnna Hamori-Marissa Williamson
HUNKovács Richárd
17:38ÖkölvívásRichard Kovacs-Sofiane Oumiha
HUNMagyarország
21:05VízilabdaMagyarország-Japán
HUNMagyarország
22:03ÚszásSzabad 4 x 200m
NyílNyíl

Többen fagynak meg otthon, mint az utcán

Vágólapra másolva!
Az idei hideg időszak első áldozata egy sényői férfi, aki kedden halt meg. Évente átlagosan 300 ember fagy meg Magyarországon. A nagyobb városokban ugyan évek óta sikerrel működnek telente a segítő hálózatok, azonban a segélyszervezeteknek sem pénzük, sem emberük nincs arra, hogy minden hajléktalanok lakta helyen ott legyenek. Ezekből csak a fővárosban több mint 400 van. A fagyhalált szenvedők több mint fele ráadásul nem is az utcán, hanem saját otthonában él, csak éppen nem tud fűteni, nincs pénze szigetelésre. Rajtuk egyelőre szinte egyáltalán nem tudnak segíteni a segélyszervezetek.
Vágólapra másolva!

Az idei ősz hideg időjárásának első áldozata egy középkorú sényői férfi, aki a kihűlése miatt fellépő szövődmények következtében vesztette életét a nyíregyházi kórházban - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Magyarországon évente átlagosan 300, Budapesten pedig 20 ember fagy meg minden télen. Ez sokkal rosszabb arány, mint a fejlettebb nyugat-európai országokban. Angliában például a hideg miatti halálesetek száma szintén 300, de az országnak közel négyszer több lakója van.

"Sok embert ismerünk, aki évek óta a közterületeken húzza ki a legkeményebb hideget" - mondta az [origo]-nak Guráj Zoltán, a Menhely Alapítvány munkatársa. Guráj szerint az utcán élőkön csak a folyamatos megfigyelés és ellátás segít. Budapesten és a nagyobb városokban évek óta működnek segítő hálózatok. A fővárosban például úgynevezett krízisautók járják késő ősztől az utcákat.

A kocsikkal szociális munkások járják a főváros hajléktalanok lakta helyeit. Az alapítvány Pesten és Dél-Budán 400 ilyen helyet ismer. Melegedőkbe, hajléktalanszállókba szállítják az utcán élőket, vagy intézkednek, hogy a betegek kórházba kerüljenek. Guráj szerint azonban komoly problémát jelent, hogy a hajléktalanok többsége elszigetelődik a társadalomtól, elbátortalanodik, bizalmatlan, ezért nehéz segíteni rajtuk. Nehéz meggyőzni őket, hogy feküdjenek be kórházba vagy valamilyen szociális intézménybe.

Ennek ellenére a segélyakciók jól, hatékonyan működnek. Tavaly például volt olyan nap, amikor 60 helyre riasztották a krízisautót Budapesten. Bár az ilyen sok riasztás ritka, napi 2-3 hívás mindig érkezik a szolgálathoz.

A krízisszolgálat idén november közepén indul majd. Guráj szerint néhány tízmillió forint már elég lenne a rendszer működtetéséhez. Eddig azonban csak a szükséges összeg kevesebb, mint fele áll az akcióban részt vevő alapítványok, szervezetek rendelkezésére, bár a maradék pénz előteremtésére kaptak ígéretet több helyről, többek között az egészségügyi minisztériumtól is.

A segélyszolgálatok munkájához az is hiányzik, hogy a frekventált helyeken - például a pályaudvaroknál, aluljárókban, a Blaha Lujza és a Kálvin téren - folyamatos ellenőrzést tudjanak tartani, állandóan jelen tudjanak lenni a szociális munkások - mondta Guráj. Ilyen ellenőrzőrendszer működik például Londonban, ahol állandó felügyelet alatt tarthatják a veszélyeztetett emberek nagy részét. Itthon ez egyelőre nem megoldott.

Gondot okoz az is, hogy a fagyhalál és a kihűlés nem csak az utcán élőket, a hajléktalanokat veszélyezteti. A hideg miatti halálesetek több mint fele nem a közterületeken, hanem a rossz szociális körülmények között élő emberek otthonaiban történik. Gyakran fagynak meg olyan emberek, akiknek saját lakásuk, otthonuk van, csak éppen nem tudnak fűteni, vagy megoldatlan a szigetelés lakásukban.

A rossz szociális körülmények között élőket fenyegeti az évek alatt történő kihűlés is. A rossz fűtési körülmények között élők ugyanis éveken keresztül szenvednek különböző speciális betegségekben, amelyek végül halálhoz vezetnek. Ezek ellen az esetek ellen egyelőre nem tudnak fellépni a segélyszervezetek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!