Szabálytalan kivitelezés okozta a gátszakadást

Vágólapra másolva!
Az eddigi vizsgálat szerint egy magánvállalkozó beruházásában készülő víztározó szabálytalan kivitelezése okozta a Bárna patakon szombat este történt gátszakadást. A beruházó szerint nem a szabálytalan kivitelezés okozta a szombat esti gátszakadást, hanem az, hogy a munka elrendelt felfüggesztése miatt nem fejezhette be az árapasztómű építését. A kiömlő víztől megduzzadt patak a közeli Mátranovákon 25 házat körbevett, a hozzájuk vezető hidakat elsodorta.
Vágólapra másolva!

A Zagyva mellékvízfolyásán, a helyi vízgazdálkodási társulat kezelésében lévő Bárna patakon, Bárna község alatt völgyzárógátas tározót épít a vállalkozó közölte vasárnap a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) sajtóirodája. Császár Tibor sajtófőnök hozzátette: a munkálatok felügyeleti ellenőrzése során a Közép-Duna völgyi Vízügyi Igazgatóság észlelte, hogy a kivitelezés szakszerűtlenül, nem a vízjogi engedélyben meghatározott módon történik.

Forrás: H. Szabó László, MTI
Forrás: H. Szabó László, MTI

Az igazgatóság hatósági határozatban tiltotta meg a további építést és kötelezte az építőt, hogy biztosítsa a patak szabad átfolyását a tározótéren keresztül. A beruházó azonban ezt nem hajtotta végre.

A beruházó szerint nem a szabálytalan kivitelezés okozta a szombat esti gátszakadást, hanem az, hogy a munka elrendelt felfüggesztése miatt nem fejezhette be az árapasztómű építését.

Hargitai Sándor elismerte: valóban nem a vízjogi engedélyben meghatározott módon történt a kivitelezés, mert úgynevezett hossztöltéses, dupla gátrendszeres tóra szólt az engedély. "A gátszakadás azonban nem azért következett be, mert nem épült meg a dupla gátrendszer" - jelentette ki. A félkész tónál mintegy 50 ezer négyzetméteres területet kellett volna még lebetonozni, ezt váltotta ki a földtöltés, amit viszont átszakított a múlt heti esőzés miatt megduzzadt tó - tette hozzá.

A vállalkozó kiemelte, hogy az építést leállító határozatot megfellebbezte, a fellebbezésről még nem született döntés. Hargitai Sándor emlékeztetett arra, hogy a szombati bárnai katasztrófa előtt két-három éve ugyanígy mosta el a gátat Nógrád megyében a maconkai víztározó és a Mátranovák-nyírmedi tó. Mint mondta: "mindhárom esetben a többletcsapadék volt a gátszakadás kiváltó oka".

Szombaton 20 óra körül a völgyzárógát mögött felduzzadt patak vize átszakította a gátat. Az áradás a Bárna patak völgyében vonult le kilépve a mederből. Mátranovák és Homokterenye községekben összesen 21 házat öntött el. Az éjszakai órákban a katasztrófavédelem 150 embert kitelepített.

A vízügyi igazgatóság az önkormányzatok által riasztott Nógrád megyei katasztrófavédelmi szervektől kapott értesítést a gátszakadásról és az árhullámról. Az igazgatóság hatvani kirendeltségének műszaki állománya azonnal a helyszínre vonult és a Zagyván lévő Maconkai tározó szabályozásával akadályozta meg a további elöntéseket.

A vasárnap reggeli órákra a víz a Bárna patakon és a Zagyván levonult, délelőtt megkezdődött a lakosság visszaköltöztetése. A tűzoltóság folyamatosan szivattyúzza a vizet az elöntött házakból, területekről. A mentesítési munkákat a katasztrófavédelmi, a vízügyi szervek, a rendőrség és az önkormányzatok összehangoltan végzik.

A gátszakadás okainak megállapítására az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Duna völgyi Vízügyi Igazgatóság szakembereiből - talajmechanikus szakértők bevonásával - vizsgáló bizottság alakult, és megkezdte az ügy kivizsgálását - közölte a sajtófőnök.

A falu polgármestere, Csikó István közölte: vasárnapra virradóra visszakapcsolták a házakba a gázt és az elektromos áramot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről