Ruhakereskedő buktatta le az orosz maffiát Pesten

Vágólapra másolva!
Kommandósok csaptak le néhány napja a magyarországi orosz maffiára. A nyomozók egy Garay téri ruhakereskedő három évvel ezelőtti feljelentése nyomán kezdték vizsgálni a bűnszervezetet. A gyanú szerint a banda három év alatt 8-10 millió amerikai dollár védelmi pénzt szedett ki orosz ruhakereskedőkből Budapesten. A Magyarországon működő orosz maffia a Lorinser autószalonból irányította embereit, a rendőrök szerint az országból korábban kiutasított Szemjon Mogiljeviccsel is kapcsolatban álltak.
Vágólapra másolva!

Az ORFK és az FBI közös akciójában lecsaptak a magyarországi orosz maffia vezetőire, akik a gyanú szerint védelmi pénzt szedtek éveken keresztül. A néhány nappal ezelőtti kommandósakciót több évig tartó nyomozás előzte meg. Az ügyben egy Magyarországon élő orosz ruhakereskedő tett feljelentést még 2000-ben a VI-VII. kerületi rendőrkapitányságon.

A férfi azt állította, hogy védelmi pénzt kértek tőle, hogy a ruhákkal üzletelhessen. Mivel nem fizetett, zsarolója megtiltotta neki, hogy Moszkvába szállítson ruhákat, a kereskedő azonban ennek ellenére tovább üzletelt. Nem sokkal ezután a határon kézigránátokat, lőszert és kábítószert találtak a kereskedő áruit szállító kamionban. Később kiderült: a maffiózók csempészték a rakományba a robbanószereket, hogy ellehetetlenítsék a vállalkozót. A nyomozás sokáig szünetelt, mert nem találtak elég bizonyítékot a rendőrök, október 29-én és 30-án azonban egyszerre több helyszínen csaptak le a magyarországi orosz-ukrán maffia néhány vezetőjére.

Az akció keretében három embert elfogtak, őket azóta a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Egy ember szabadlábon védekezhet, két ember ellen, akik a gyanú szerint a végrehajtók voltak a bűnszervezeten belül, nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, ők valószínűleg már nincsenek az országban.

Győri Tibor, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság nyomozója szerint a korábbi Conti Car, ma Lorinser autószalon néven működő vállalkozásból irányították a magyarországi maffiát, központjuk azonban Moszkvában volt. Elsősorban a budapesti Garay téri piacon nagy tételben kötött árut felvásárló kereskedőkre csaptak le, védelmi pénzt követeltek az orosz és grúz ruhakereskedőktől, hogy árujuk sértetlenül megérkezhessen Oroszországba. A ruhákat vonaton - a Tisza expresszen -, illetve kamionokon küldték Moszkvába, de csak az szállhatott be az üzletbe, aki fizetett a maffiózóknak.

A maffiózók tarifája havi 1000-3500 amerikai dollár körül mozgott, feltehetően három éve zsarolták a kereskedőket. Mivel a maffia vélhetően nem csak Magyarországon szedett védelmi pénzt éveken keresztül, így a nyomozók szerint 8-10 millió dollárt zsebelhettek be eddig. Bár egyelőre csak 10 sértettet hallgattak ki, a rendőrség szerint több száz, akár ezer vállalkozót is zsarolhattak összesen.

A nyomozók szerint a most lefejezett bűnszervezet kapcsolatban állt az Interpol és az FBI által a világ egyik legveszélyesebb bűnözőjeként számon tartott Szemjon Mogiljeviccsel és más orosz alvilági szervezetekkel is. Győri Tibor szerint ugyanakkor ebben a pillanatban nem kapcsolódik az ügyhöz Mogiljevics.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről