A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

A lakosság 65 százaléka fél a betörőktől

Vágólapra másolva!
Magyarországon a lakosság 65 százaléka fél attól, hogy betörhetnek lakásába. A lakosság többsége úgy gondolja, hogy a rendőrség nem képes kellő védelmet biztosítani a bűnözők ellen. Az Országok Kriminológiai azért végzett kutatást, hogy kiderítse, hány olyan bűncselekmény történik Magyarországon, ami nem kerül be a statisztikákba.
Vágólapra másolva!
Jöhetnek a bocsánatkérő betörők és a kedves rendőrök/itthon/20031020maszavaznak2.html

A statisztikában jelzettnél négyszer többen, összesen körülbelül 1,2 millióan válnak bűncselekmény áldozatává évente Magyarországon - derül ki az Országos Kriminológiai Intézet áldozatkutatásából. A szakemberek 10 000 fő bevonásával végezték el a vizsgálatot.

A kutatás során kiderült, hogy az emberek többsége szerint Magyarország Európa tíz legrosszabb közbiztonságú országa közé tartozik, sőt, minden tizedik megkérdezett szerint Magyarország az első tízben van az elkövetett bűncselekmények számát illetően. A kutatást vezető Kó József szerint a lakosság becslése téves, Magyarország leginkább az európai alsó kategóriában szerepel a bűnözési statisztikák szerint.

A kutatók azt kis kiderítették, hogy a lakosságnak téves elképzelései vannak a bűncselekmények összetételéről is. A megkérdezettek többsége úgy vélte, hogy autólopásból történik a legtöbb az országban, és csak kis hányaduk tippelt helyesen a valójában első helyen álló vagyon elleni bűncselekményekre.

Kó elmondta, hogy a felmérésből kiderült: az emberek hatvanöt százaléka fél attól, hogy betörnek lakásába. A felnőtt lakosság egy százaléka - közöttük igen sokan idős korúak - a bűnözéstől való félelmében még nappal sem mer kimenni az utcára.

A kutatók kiderítették, hogy az emberek a bűncselekmények jelentős részét nem jelentik a rendőrségen, így azok nem kerülnek be a statisztikákba sem. A lopások 20, a rablások 35, a betöréses lopások 26 százaléka nem jut a rendőrség tudomására. Minden 11 szexuális támadásból csak egyet jelentenek a rendőrségen.

A kutatók szerint a bűnesetek száma valójában körülbelül a kétszerese a statisztikában említetteknek. A vizsgálatban az Országos Kriminológiai Intézet szakemberei arra keresték a választ, hogy miért marad ennyi bűncselekmény rejtve a rendőrség előtt, és kitől vagy milyen szervtől várják az emberek a helyzet javulását. A vizsgálat teljes feldolgozása 2004 nyarára válható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!