Csúszik a fideszes választókerületi elnökök kinevezése

Vágólapra másolva!
A 176 választókörzetnek eddig csupán a felében hagyta jóvá a választókerületi elnökök kinevezését a Fidesz elnöke, jóllehet a párt más vezetői szerint már minden körzetben megvan a jelölt. A lap ráadásul úgy tudja, hogy sok helyen még a választókerületi tanácsok sem álltak fel. Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője szerint ugyanakkor decemberben lezárul a folyamat.
Vágólapra másolva!

Csak 70-80 kinevezést hagyott jóvá eddig Orbán Viktor azoknak a mind a 176 választókerületben felállítandó tanácsoknak az élére, amelyeknek feladata a mozgósítás, a választási kampányok megszervezése lesz - írja a Népszabadság. A lap szerint eddig azok lettek választókerületi elnökök, akik a 2002-es parlamenti választásokon egyéni kerületben szereztek mandátumot. A késedelem azért is különös, mert szinte valamennyi választókerület felterjesztette már elnökjelöltjét a Fidesz vezérkara elé. Erről Rogán Antal beszélt a Hír Televízióban. A hírt a lap kérdésére megerősítette Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője is, aki szerint hamarosan felgyorsulnak a kinevezések, és várhatóan decemberben lezárul a folyamat.

A Fidesz alapszabálya szerint az ügyvezető elnökség hagyja jóvá a kinevezéseket, ám a lapot úgy tájékoztatták, hogy nagy súlya van Orbán Viktor személyes meggyőződésének. A pártelnök a választókerületi elnökök kinevezése során a könnyebben eldönthető ügyektől halad a konfliktusosabb kinevezések felé. Így várható, hogy a végére maradnak azok a helyek, ahol a Fidesz parlamenti képviselői mandátumot veszítettek 2002-ben - írja a Népszabadság.

A lap úgy tudja, a jelölések sokszor informálisak, Orbán munkatársai tájékozódnak arról, hogy a helyi fideszesek és a partnerszervezetek kit látnának szívesen a választókerületi elnöki székben - de a meghatározó a polgármester ajánlása. Nyílt titok, hogy a 2006-os választáson valószínűleg a most kinevezettek lesznek a Fidesz jelöltjei.

A Fidesz elhalasztaná az EP-vitát/itthon/20031110halasztana.htmlOrbán lesz a szimbolikus, Répássy a kritikus a Fideszben/itthon/20031016orban.html

A Népszabadság szerint vannak olyan választókerületek, ahol még a tanácsok sem alakultak meg, például Baranyában a hét elején még nem volt ilyen körzet. A fővárosban pedig különösen nehezen haladnak a kinevezések. Egyes hírek szerint Orbán Viktor a főváros egyik választókerületében Fónagy János volt közlekedési minisztert nevezné ki választókerületi elnöknek, és Pokorni Zoltán alelnök már választókerületi elnök is lett.

További konfliktusokat okozhat, hogy Orbán állítólag meg akarja szüntetni a megyei irodákat, és helyükbe választókerületi irodákat álítani - derül ki a Népszabadság cikkéből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről