Államtitoksértés a gyanú Bácskai ellen

Vágólapra másolva!
A katonai ügyészség várhatóan megszünteti a bűnpártolás gyanújával indított eljárást Bácskai János ellen. A Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ felfüggesztett vezetője ellen államtitoksértés miatt valószínűleg vádat emelnek - írja a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!
Bácskai kérésére készített feljegyzést Kulcsár/itthon/20031006kulcsar.html

A katonai ügyészség álláspontja szerint nem követett el bűnpártolást a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ állásából júliusban felfüggesztett vezetője, aki többször találkozott Ausztriában Kulcsár Attilával, a K&H Equities többmilliárdos sikkasztással gyanúsított volt álbrókerével Ausztriában.

Ugyanakkor várhatóan kedden vádat emelnek ellene államtitoksértés miatt. Ugyanis államtitkot tartalmazó dokumentumokat találtak a tábornok otthoni íróasztalán egy házkutatás során. A szigorúan titkos iratot csak a széfben tarthatta volna a dandártábornok, aki akkor hagyta az asztalán a dokumentumokat, amikor egy ügyészségi meghallgatásra ment.

Bácskai János ellen hivatalból indult büntetőeljárás lehallgatott telefonbeszélgetései alapján július 18-án. Bácskait állásából a belügyminiszter függesztette fel nem sokkal ezután. Lamperth Mónika a tábornok felmentéséről korábban úgy nyilatkozott írásban: Bácskai nem tájékoztatta őt ausztriai útjairól.

A fideszes Demeter Ervin korábban úgy nyilatkozott, hogy a tábornok Kiss Péter kancelláriaminiszter kérésére találkozott három alkalommal is Kulcsár Attilával, és a megbeszélésekről be is számolt megbízójának. Az Orbán-kormány egykori titokminisztere a parlamentben azt állította: Bácskai Lamperth Mónikát is tájékoztatta arról, hogy Kulcsár a Pannonplast-ügy kipattanásakor felkereste őt. Demeter szerint Bácskai ezt Tóth András nemzetbiztonsági államtitkárral és Kiss Péter kancelláriaminiszterrel is közölte.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről