A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Polt Pétert hetedszer is leszavazták

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés őszi ülésszaka alatt hetedszer szavazták le hétfőn Polt Péter legfőbb ügyész válaszát, amelyet egy kormánypárti képviselő interpellációjára adott. Gusztos Péter (SZDSZ) a cégfantomizálási ügyben interpellálta Polt Pétert, amelynek során kiderült: a most képbe kerülő koronatanúra, Weisz Józsefre már tavaly tavasszal felhívta az ügyészség figyelmét egy SZDSZ-es politikus. 
Vágólapra másolva!

A napokban önként jelentkezett az ügy egyik érintettje, Weisz József, aki "érdekes adalékkal tud szolgálni a Fidesz közeli cégek fantomizálása ügyében" - kezdte interpellációját Gusztos Péter, aki emlékeztetett arra, hogy korábbi interpellációikra azt a választ kapták, hogy amikor a nyomozás adatai nem elegendőek a vádemeléshez, a nyomozást meg kell szüntetni. "Persze hogy nem elegendőek a nyomozás adatai, ha az ügyészség a nyilvánvalóan érintetteket sem hajlandó kihallgatni, kihallgattatni" - jelentette ki a képviselő.

Újra előveszik Kaya Ibrahim ügyét/itthon/20031106megszolalt.htmlA BRFK újra nyomozni akar a Schlecht-ügyben/itthon/20031110abrfk.html

2002 tavaszán, amikor Weisz József szerepére egy hetilap cikke kapcsán már fény derült, Magyar Bálint SZDSZ-es politikus feljelentést tett, és felhívta az ügyészség figyelmét Weisz Józsefre, azonban a Fővárosi Főügyészség nem indított nyomozást arra hivatkozva, hogy ha a tettesek elkövették is a bűncselekményeket, azok már elévültek. Gusztos Péter rejtélynek nevezte, hogy az eljárás során a cégeket megvásárló Kaya Ibrahimot és az azokat eladó Schlecht Csabát miért nem szembesítették "annak ellenére, hogy nem egy újságírónak sikerült megtalálnia a Németországban élő török vendégmunkást, és egy idő után Schlecht Csaba sem volt elérhetetlen a hatóságok számára". A kormánypárti honatya arra volt kíváncsi: most, miután az ügy lehetséges koronatanúja saját maga állt a nyilvánosság elé egy újságcikkben, felmerültek-e a nyomozás folytatásának elrendelését megalapozó körülmények.

Polt Péter válaszában kifejtette: a büntetőeljárás szerint "szembesítést csak egyes vallomások ellentmondásainak feloldása érdekében lehet elvégezni", és mivel Schlecht Csaba az eljárásban nem tett vallomást, ilyen szembesítésre nem kerülhetett sor. Közölte, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a napokban előterjesztést tett, hogy a napilapban megjelent új információk miatt a Fővárosi Főügyészség rendelje el a nyomozás folytatását. Mint mondta, erről csak a nyomozási bíró határozhat indokolt indítvány alapján. "A mai napon a Fővárosi Főügyészség felhívta a BRFK-t, részletesen indokolja meg, az újságcikkben hivatkozott kijelentéseknek mely bűncselekményekben milyen jogi relevanciája van, ezek mennyiben tekinthetők újnak és másnak, mint a megszüntető határozatban hivatkozott tények és érvek" - mondta a főügyész, aki szerint csak ezek elkészülte után lesz az ügyész olyan helyzetben, hogy dönthessen, lehet-e megalapozott indítványt tenni a nyomozási bírónak.

Gusztos Péter a választ nem fogadta el; a parlament szintén elutasította, 150 igen szavazat, 186 nem voks és nyolc tartózkodás mellett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!