A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nem kapnak elégtételt a bűncselekmények áldozatai

Vágólapra másolva!
Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a hatályos jogszabályok alkalmatlanok a bűncselekmények áldozatainak kártalanítására. Az ombudsman keddi közleményében kijelenti, több vizsgálat is arra utal, hogy a lakásmaffia és az ügyvédi sikkasztás áldozatait sem kompenzálják megfelelően, sokszor pedig még az elkövetők megfelelő büntetése is elmarad. Lenkovics szerint az államnak nagyobb szerepet kell vállalnia az áldozatok megsegítésében.
Vágólapra másolva!

Lenkovics Barnabás, az állampogári jogok országgyűlési biztosa több vizsgálatot folytatott olyan emberek panaszai miatt, akik "valamilyen bűncselekmény áldozatává váltak, és ellehetetlenült élethelyzetükben senkitől sem kaptak segítséget" - olvasható az ombudsman keddi közleményében. Lenkovics szerint "a különböző panaszok vizsgálata az áldozatvédelem hiányosságát és szükségességét mutatta ki".

A biztos egyik vizsgálata azt állapította meg, hogy a jogszabályok nem védik meg a bizalmi viszony alapján a pénzét ügyvédi letétben elhelyező állampolgárt, még akkor sem, ha az ügyvéd a pénzt elsikkasztja. A vizsgált esetben a bíróság az ügyvédet és az ügyvédi irodát jogerős ítéletben arra kötelezte, hogy fizesse vissza a letétet, de az ítéletet nem tudta érvényesíteni: az ügyvéddel szemben annak "vagyontalansága" miatt, az ügyvédi irodával szemben, pedig azért, mert az eljárás ideje alatt megszűnt.

Lenkovics közleménye szerint bár az állampolgári jogok országgyűlési biztosa 1996-ban már javasolta az áldozatvédelmi és kárenyhítési kérdések törvényi rendezését, ez eddig nem történt meg. "Most, a korábbi ajánlást megismételve és kiegészítve javasoltam az igazságügyi és a belügyi tárca vezetőinek, hogy ők is kezdeményezzék a bűncselekmények áldozatainak kárenyhítését szabályozó törvény megalkotását. Felkértem a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét, hogy kezdeményezzen egyeztetést a Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének elnökével annak megvalósítása érdekében, hogy egy biztosító és/vagy a Kamarai Áldozatvédelmi Alap, mint megbízóvédelmi alap feleljen az ügyvédi letétbe helyezett összegért, ha az ügyvéd azt jogellenesen (különösen bűncselekmény folytán) nem fizeti vissza megbízójának" - olvasható a dokumentumban.

Lenkovics szerint komoly elmaradás van a lakásmaffiák miatt szükséges törvénymódosításokban is. Az országgyűlési biztosok már az 1990-es évek elején kezdeményeztek jogszabály-módosításokat. Bár ezen a téren sikerült eredményeket elérni, Lenkovics szerint a megelőzés "semmiképpen nem orvosolja a már áldozattá vált emberek és családok helyzetét, ezért a probléma kezeléséhez elengedhetetlen, hogy az állam jelentősebb szerepet vállaljon a hajléktalanná vált áldozatok megsegítésében addig is, amíg az igazságszolgáltatás helyre nem állítja a jogszerű állapotot".

"Az áldozatvédelem azonban önmagában nem képes megoldani az áldozatok helyzetét, nem adhatja vissza az elveszített értékeket, csupán részleges kárenyhítést nyújthat. Az állami intézkedéseknek tehát a bűncselekmények megelőzésére, majd ezt követően a gyors felderítésre, az elkövetők felelősségre vonására, valamint a teljes reparáció lehetőségének biztosítására kell helyezniük a hangsúlyt" - fogalmaz Lenkovics.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!