A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2

Világ Igaza kitüntetés újabb húsz magyarnak

Vágólapra másolva!
Újabb húsz magyarnak, közülük tizenhétnek posztumusz ítélte oda a Világ Igaza kitüntetést a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet. Az elismerő okleveleket és emlékplaketteket Izrael Állam nagykövete adta át szerdán Budapesten.
Vágólapra másolva!

Judith Varnai Shorer a Magyar Tudományos Akadémia székházában tartott ünnepségen a Talmud sorait idézte: "aki megment egy életet, az a világot menti meg." Szavai szerint a második világháború idején több mint százezer zsidó üldözött menekült meg sok magyar bátor szerepvállalásának köszönhetően, akik életük kockáztatásával, sőt életük árán menekítették az üldözötteket.

A nagykövet asszony kiemelte: ez alkalommal olyan személyek kaptak kitüntetést, akik nemcsak bújtatták, de hamis papírokkal is ellátták az üldözött zsidókat. Mint mondta: a bátor, igaz keresztények segítették túlélni a zsidóknak a vészkorszakot, anélkül, hogy tettükért bármilyen ellenszolgáltatást elfogadtak volna. "Ott, akkor ezt parancsolta emberségük" - fogalmazott Judith Varnai Shorer.

A nagykövet asszony kijelentette: a zsidó nép nem felejti el segítőit, azokat, akik melléálltak a bajban. Hozzáfűzte: ezek az emberek a fényt, az élet reményét hozták az üldözötteknek; cselekedetük legyen igaz példa a ma és a jövő nemzedékeinek arra, hogy soha többet ne történhessen holokauszt.

"A XXI. század Európájában a lelkiismeretes embereknek meg kell akadályozniuk a gyűlöletkeltést, az antiszemitizmust, a rasszizmust, mert Isten előtt mindenkinek saját lelkiismeretével kell elszámolnia" - hangsúlyozta Judith Varnai Shorer.

Az izraeli parlament, a Knesszet ötven évvel ezelőtt hozott törvényt a Jad Vasem Intézet létrehozásáról. Az intézet célja, hogy összegyűjtse a holokauszttal, a hatmillió zsidó elpusztításával összefüggő dokumentumokat, és fölvegye a kapcsolatot azokkal a keresztény emberekkel, akik segítettek üldözött zsidó társaikon. Eddig 24 országból 17 ezer ilyen embert kutattak fel. Nevüket emléktáblán örökítik meg a jeruzsálemi Jad Vasem Múzeumban.

Magyarok először 1989-ben - a magyar-izraeli diplomáciai viszony 22 év utáni helyreállításának évében - vehettek át Világ Igaza kitüntetést, amelyet azóta több mint ötszázan kaptak meg.

Lazarovits Ernő, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének külügyi vezetője, a Jad Vasem Intézet magyarországi megbízottja elmondta: a Világ Igaza elismerésre javaslatok alapján jelölik azokat a nem zsidó származású embereket, akik a vészkorszak idején mentették az üldözötteket. Elmondta: ajánlást tehet a megmentett személy, vagy a segítő maga, illetve azok leszármazottai, rokonai. Mint mondta, az egyetlen feltétel, hogy két tanúnak is hitelesítenie kell a dokumentumot.

Lazarovits Ernő hozzátette: a kitüntetésről szóló döntést az izraeli Jad Vasem bizottsága hozza meg. A világ igazai emlékplakettet és oklevelet kapnak elismerésként. Korábban a tiszteletükre fát is ültettek a jeruzsálemi Igazak Kertjében, de az utóbbi években olyan sokan részesültek a kitüntetésben, hogy már nincs hely az emlékparkban - fűzte hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!