Vágólapra másolva!
A Magyar Televízió (MTV) nagykuratóriuma csütörtöki ülésén nagy többséggel úgy döntött, hogy nem hívja vissza Ragáts Imre tévéelnököt. A szavazás eredménye azért érdekes, mert a kuratórium pártdelegáltakból álló elnöksége korábban egyhangúlag az elnök menesztése mellett foglalt állást. Czeglédi László, a testület elnöke szerint ugyanakkor abban minden kurátor egyetértett, hogy Ragáts felelős az MTV reklámidejének szabálytalan értékesítéséért. Ragáts a testület ülésén bocsánatot kért.
Vágólapra másolva!

Ragáts Imre marad a Magyar Televízió (MTV) elnöke, miután az MTV Közalapítvány Kuratóriuma csütörtöki ülésén nagy többséggel bizalmat szavazott neki. A kuratóriumi elnökség tagjaiból és a társadalmi szervezetek küldötteiből álló testület 29 tagjából csak 9-en szavaztak Ragáts menesztése mellett. A kutárorok közül 18-an ellenezték azt, 1 tartózkodás volt, a testület egyik tagja pedig nem vett részt a szavazáson.

A szavazás eredménye azért érdekes, mert a kuratórium pártdelegáltakból álló nyolc tagú elnöksége (2-2 tagot az MSZP és az SZDSZ, 4-et pedig az MDF jelöl) november 11-i ülésén egyhangúlag Ragáts menesztése mellett szavazott. A testület azért tárgyalt a tévéelnök visszahívásáról, mert Ragáts még ügyvezető alelnökként - a kuratórium tudta nélkül - négy évre előre, jóval a piaci ár alatt értékesítette az állami tévé reklámidejét. Ragátsot akkor hívták volna vissza, ha a nagykuratórium legalább kétharmada így dönt.

A nagykuratórium ülését követően a kuratórium elnöke, Cezglédi László elmondta: a kuratóriumi elnökség és a nagykuratórium szavazatai közti különbség nem azt jelenti, hogy Ragáts nem hibázott. Czeglédi szerint ugyanis abban valamennyien egyetértettek, hogy Ragátsot felelősség terheli a köztévé reklámidejének értékesítése kapcsán, de abban már megosztottak voltak a kurátorok, hogy ez a felelősség milyen büntetést érdemel.

Czeglédi szerint bár Ragáts most megtarthatja posztját, azt a kuratórium egyértelművé tette, hogy "ez volt az utolsó csepp a pohárban". Czeglédi kijelentette: "Nem szeretnénk több ilyen ügyet". A kuratóriumi elnök szerint a nagykuratórium többsége azért szavazhatott Ragáts menesztése ellen, mert a tagok féltek, hogy az elnök távozásával anarchia alakul ki a köztévénél.

Czeglédi elmondta, hogy a december 5-i ülésén dolgozzák ki a felelősségre vonás rendszerét. A kuratóriumi elnök szerint ugyanakkor a jövőben szigorúbban ellenőrzik majd a köztévé működését. Ezen kívül várhatóan még az idén megkötik Ragáts megbízási szerződését is, amely a tévéelnök pontos feladatköréről és a rá vonatkozó szankciókról is rendelkezik majd. A közeljövőben pedig vizsgálatot indítanak a kereskedelmi osztályon is.

A nagykuratórium ülésén részt vett Ragáts Imre is. Egy órán utát távozott, állítása szerint ez alatt semmit se kérdeztek tőle. Ezt megerősítette Czeglédi is, aki hozzátette: a tévéelnök elismerte, hogy hibázott és bocsánatot kért.

Czeglédi - aki maga is Ragáts menesztésére szavazott - közölte: a tanácskozáson ő, helyettese és az MTV Rt. felügyelő bizottsága is felajánlotta lemondását, amit azonban a testületi tagok nagy többsége elutasított.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről