Juhász 30 milliós hitelből vette luxusházát

Vágólapra másolva!
Juhász Ferenc a Lejtő utcai házának megvásárlásával kapcsolatban közölte, hogy 12 milliós vagyona mellett - legutóbbi vagyonnyilatkozatában 7,5 millióról számolt be - 30 milliós kölcsönt vesz fel, hogy megvehesse az ingatlant. Emellett felesége 20, apósa 33 millióval szállt be a 95 millióért megvásárolt házba. A kormányszóvivő szerint minden rendben van az ügylet körül, a kormány nem foglalkozik a házvétellel.
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
Juhász Lejtő utcai háza fotó: Barakonyi Szabolcs

Juhász Ferenc nemrég feleségével és apósával közösen vásárolt egy 272 négyzetméteres, négyszobás, XII. kerületi, Lejtő utcai házat, saját bevallása szerint 95 millió forintért. Korábban egy 80 négyzetméteres I. kerületi lakásban élt családjával. A budai ház megvásárlásával kapcsolatban közleményben ismertette az ingatlan fedezetéül szolgáló összeg eredetét. E szerint feleségének, Szendrák Csillának 20 millió forintos magánvagyona van, amely a házastársi vagyonnyilatkozatában is szerepel. Apósától, Szendrák Bélától 33 millió forintot kapott a miniszter és családja. Ez az összeg egyebek között kárpótlási jegyből származik.

Juhász emellett magánjogi szerződéssel kapott 30 millió forint kölcsönt, ez a pénz a jelenleg tulajdonában lévő I. kerületi ingatlan értékesítését követően áll rendelkezésére. Ezenkívül 12 millió forintja van még a miniszternek a közlemény szerint. Juhász közölte azt is, hogy a kölcsönre vonatkozó magánjogi szerződéseket az Országgyűlés vagyongyarapodást vizsgáló bizottsága előtt kérésre bemutatja.

Juhász legutóbbi vagyonnyilatkozata szerint eddig egy I. kerületi, 80 négyzetméteres lakásban élt feleségével, az ingatlannak kétharmad részben volt Juhász a tulajdonosa. Emellett összesen 7,5 millió forintnyi megtakarítása volt még a honvédelmi miniszternek, a fizetése pedig havi 720 ezer forint volt a februárban nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozata szerint.

Juhász Ferenc vagyonnyilatkozata - 2003. február/itthon/20030207juhasz.html

Gál J. Zoltán kormányszóvivő az ingatlanvásárlással kapcsolatban közölte, hogy nem ez az első eset, hogy bizonyos sajtóorgánumok megpróbálnak politikai ügyet csinálni egy politikus ingatlanvásárlásából. Hozzátette: nem ez az az eset, amivel a kormánynak fogalkoznia kell. Gál J. emellett csúsztatásnak nevezte a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent információkat Juhász ingatlanügyletével kapcsolatban, és azt valószínűsítette, hogy később helyreigazításra kötelezik majd a lapot az állítások miatt.

Arra a felvetésre, hogy a miniszter a kormány tagjai előtt tisztázta-e, honnan volt pénze, kiderül-e hozzátartozói nem nyilvános vagyonnyilatkozataiból, hogy a családtagjainak volt-e ekkora vagyona, Gál J. azt válaszolta: a kormánytagok meg vannak győződve arról, hogy a ház megvásárlása jogszerű és tisztességes módon történt. Közölte azt is, hogy nem szeretne olyan országban élni, ahol a politikusok családtagjainak zsebében lehet turkálni.

Juhász előtt Magyar Bálint oktatási minisztert is érte támadás tavasszal lakásvásárlása miatt. Magyar Budaligeten vett 93,5 millióért egy ingatlant, ehhez 30 millió forintos kedvezményes lakáshitelt is felvett. Korábban Torgyán Józsefet, a Kisgazdapárt egykori elnökét is sok bírálat érte, mert Buda egyik elegáns részén, a XII. kerületi Tállya utcában kezdett el építeni egy villát. Ezt megelőzően Horn Gyula volt miniszterelnököt is támadták házvásárlása miatt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről