A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:30AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Négypárti támogatás az EP-választási törvénynek

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés Európai Integrációs Ügyek Bizottsága keddi ülésén egyhangúlag támogatta az Európai Parlament tagjainak választásáról szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát. Ez a jóváhagyás tükrözi azt a négypárti konszenzust, amely az ügyben hétfőn jött létre a parlamenti pártok között. Az SZDSZ ugyanakkor nem tartja jónak a javaslatot.
Vágólapra másolva!

Elhárult az akadály az Európai Parlament tagjainak megválasztását szabályozó javaslat megszavazásának útjából. Ezt hangoztatták az MSZP, a Fidesz és az MDF nevében megszólaló képviselők is.

Szent-Iványi István (SZDSZ), a bizottság elnöke pártja nevében szintén arról beszélt, hogy az elfogadott kompromisszum alapján megszavazzák a törvényjavaslatot, amely várhatóan még az idén a plenáris ülés elé kerül, ám a megszületett kompromisszumot nem tartják jónak. Az SZDSZ-es képviselő szerint a négypárti egyezség továbbra is "bújtatott módon" a pártdelegáltak közpénzen való külföldre utaztatását szolgálja, és ezt a szabad demokraták nem tudják elfogadni.

Szent-Iványi István közölte, a kompromisszum nem elsősorban anyagi vonzata miatt elfogadhatatlan az SZDSZ számára, hanem amiatt, hogy a köztisztviselői kar és a választások tisztasága iránt is nagyfokú bizalmatlanságot tükröz. Ezért minden lehető fórumon ezt szóvá kívánják tenni azzal együtt, hogy tudomásul veszik, ez volt a törvényjavaslat megszületésének ára, és szerintük fontos az, hogy az európai parlamenti választások Magyarországon is megtörténhessenek - tette hozzá.

A parlamentnek azért kell újra tárgyalnia az EP-választásról, mert Mádl Ferenc köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek az Európai Parlament tagjainak választásáról szóló törvényt, amelyet november elején fogadtak el a képviselők, a törvényhozásban ugyanis a normaszöveg minősített többséget igénylő, lényegi részei - az ellenzékiek elutasítása miatt - nem kapták meg a szükséges támogatást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!