Nem mentesül a közbeszerzési törvény alól a HM

Vágólapra másolva!
Nem támogatta a Honvédelmi Minisztériumnak a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentességre vonatkozó kérelmeit az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága szerdai ülésén. A szaktárca a különböző honvédségi objektumok őrzési feladatainak, illetve a minisztérium négy épülete élelmezési ellátásának külső cégeknek való átadásával kapcsolatban fogalmazta meg előterjesztéseit.
Vágólapra másolva!

A Magyar Honvédség képviselői beszámoltak arról, hogy a kiemelt stratégiai fontosságú objektumok - például a katonai repülőterek - őrzését továbbra is katonák végeznék, azonban sok más laktanya és épület védelmét cégekre bíznák. Mindez jelentős költségmegtakarítással járna.

Az ellenzéki képviselők nehezményezték, hogy fontos objektumok őrzését is civil biztonsági cégeknek adná át a szaktárca. Elhangzott, hogy a külső cégeknek átadott objektumőrzési feladatok ellátására egy fővállalkozóval szeretne szerződést kötni a szaktárca. Ezzel kapcsolatban a képviselők közül többen úgy vélekedtek, hogy biztonsági kockázatot jelentene, ha egy civil cég rendelkezne sok honvédségi objektum adataival.

Keleti György, a testület szocialista elnöke szerint az előterjesztés nem alapos, hiszen nem tartalmaz költségszámításokat. A testület 13 nem és 4 tartózkodó szavazattal utasította el ezt a kérelmet.

A másik előterjesztés szerint a Honvédelmi Minisztérium négy objektuma élelmezési feladatainak ellátásával bíznának meg egy céget, és a tapasztalatok feldolgozása után akár a honvédség több szervezetének ellátását is külső vállalatokra bíznák.

A honvédség képviselői hangsúlyozták, a NATO-nak felajánlott erőknél, valamint az úgynevezett harcoló alakulatoknál mindenképpen saját erőből végeznék az élelmezési feladatokat. Az ellenzéki és a kormánypárti képviselők egyetértettek abban, hogy nem elég részletes ez az előterjesztés, amely azt sem tartalmazza: mennyivel lenne olcsóbb így az élelmezési ellátása.

Mécs Imre (SZDSZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy a katonák élelmezési ellátásának civil kézbe adása biztonsági kockázatot jelenthet. A bizottság 15 nem és 2 tartózkodó szavazat mellett ezt az előterjesztést is elutasította.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről