Kiáltvánnyá gyengült az éhségsztrájk Fejérben

Vágólapra másolva!
Elvetették a fejéri polgármesterek az éhségsztrájk lehetőségét. A települési vezetők a kormány Fejér megye déli részére nézve szerintük hátrányos politikája ellen akartak korábban koplalással tiltakozni. Egy pénteki egyeztetésen azonban úgy döntöttek, nincs szükség a tiltakozó akcióra, a kormány meghallgatta a kéréseiket. A polgármesterek egy része ezzel nem teljesen értett egyet, de tiltakozásként most beérték egy kiáltvánnyal is.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben még úgy tűnt, Dél-Fejér településeinek polgármesterei egységesen, pártpolitikai hovatartozástól függetlenül lépnek fel a térségre nézve szerintük hátrányos kormányzati politika ellen és készek akár éhségsztrájkolni is. Kifogásolták, hogy Sárbogárd és környéke kevés pénzt kap fejlesztésekre, miközben a megye fejlettebb északi része kap állami támogatásokat. A kezdeményezés érdekessége volt, hogy a többségében független polgármester mellett szocialista és fideszes politkiusok is az akció mellé álltak.

A pénteki polgármester-gyűlést megelőző, november 10-i találkozón a települési vezetők még haladékot adtak a kormánynak, hogy változtasson addigi hozzáállásán. Akkor azt közölték a találkozó résztvevői, egyelőre nem kezdenek ehségsztrájkba, várnak arra, hogy a kormány kéréseiket meghallgatja, teljesíti-e. Weisengruber Imre, Káloz polgármestere akkor azt mondta, nem hisznek már az ígéreteknek, csak a konkrét lépéseket tartják elfogadhatónak.

A most pénteki tanácskozáson már a korábbinál kevésbé egységesen léptek fel a települési vezetők. Abban még a legtöbben egyet értettek, hogy letesznek az éhségsztrájkról, mert a kormány képviseletében Nagy Sándor területfejlesztési államtitkár időközben konkrét ígéretekkel állt elő. Emellett azonban az érintett huszonöt település közül tizenkettő polgármestere a többiek értesítése nélkül kiadott egy kiáltványt. Ebben arról írnak, hogy nem hallgatta meg a dél-fejéri településeket senki sem, érdemi választ nem katpak felvetéseikre, kérdéseikre. A szöveg azonban arra nem tér ki, hogy szükséges-e az éhségsztrájk.

Weisengruber Imre, a kiáltvány aláíró egyik független polgármester az [origo]-nak a kiáltványban foglaltakkal ellentétben azt mondta: döntöttek arról, hogy nem éhségsztrájkolnak, mert konkrét ígéreteket kaptak a kormánytól, hogy megvalósulhat sok, a térség szempontjából fontos beruházás, így megkezdődhet egy szennyvíztelep építése is.

Juhász János (MSZP) Sárbogárd első embere szerint sikeres volt akciójuk, mivel a kormány felfigyelt a térség problémáira. Ígéretet kaptak arra is, hogy pályázataikat kedvezően fogják elbírálni. Megállapodtak abban is, hogy rendszeresen egyeztetnek a polgármesterek a térség országgyűlési képviselőivel. Emellett Juhász is megemlítette a szennyvíztisztítóra kapott támogatást, mint a tiltakozó akció egyik eredményét.

Lengyel Zoltán (Fidesz) a térség parlamenti képviselője, Sáregres polgármestere sem, aki szintén részt vett a pénteki megbeszélésen, közölte, hogy szerinte a polgármesterek többsége meghátrált, amikor letettek az éhségsztrájkról. Semmi érdemi, a térséget érintő intézkedés sem történt az elmúlt időszakban a kormány részéről - véli az ellenzéki politikus. Ráadásul a 2004. évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslataimat, amelyek a térségnek plusz pénzt jelentettek volna, a kormánypártok leszavazták a parlamentben - mondta Lengyel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!