A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Az ellenzék az esélyegyenlőségi törvény visszavonását javasolja

Vágólapra másolva!
Az esélyegyenlőségi törvényjavaslat visszavonását kezdeményezte az ellenzék a parlamentben az előterjesztés keddi, részletes vitájában; az SZDSZ felszólalója úgy vélte: több időre lenne szükség a javaslat pontos kidolgozása érdekében.
Vágólapra másolva!

A vitában több ellenzéki képviselő is a törvény visszavonását sürgette, arra hivatkozva, hogy több idő jusson a pontos, részletes és adott esetben konszenzusos kidolgozására. Béki Gabriella (SZDSZ) ezzel kapcsolatban jelezte: nem tartaná aggályosnak, ha a törvényjavaslat elfogadása átcsúszna a jövő évre.

Szászfalvi László (MDF), Harrach Péter (Fidesz) és több ellenzéki képviselő amellett érvelt, hogy a törvény hatálya ne terjedjen ki az egyházi jogi személyekre, mert ez - mint jelezték - sértené az egyházak autonómiáját.

A kormánypárti felszólalók ezzel szemben "az egyházi jogi személyeknek az egyházak hitéleti tevékenységével közvetlenül összefüggő jogviszonyait" emelnék ki a törvény hatálya alól. Bernáth Ildikó (Fidesz) javaslatot tett arra, hogy az előterjesztés tiltsa meg az olyan reklámokat, amelyek a nőt mint szexuális tárgyat ábrázolják. Felhívta a figyelmet arra, hogy a lakóhely alapján se lehessen megkülönböztetést alkalmazni.

Lezsák Sándor (MDF) arra tett javaslatot, hogy az egyenlő bánásmód követelménye azoknál a gazdálkodó szerveknél is legyen előírás, ahol az állami vagy önkormányzati tulajdonrészesedés mértéke meghaladja a tíz százalékot.

Bernáth Ildikó ehhez kapcsolódva azt a módosító javaslatát ismertette, amely szerint nemcsak az állami, hanem a magántulajdonú és ötven főnél több munkáltatót foglalkoztató cégeknek is esélyegyenlőségi tervet kellene elfogadniuk.

A szabad demokrata Béki Gabriella azt szorgalmazta, hogy a kinézettel, a testalkattal, valamint a párttagsággal kapcsolatos megkülönböztetést is tiltsa meg a törvény. Felvetette a nők esélyegyenlőségét elősegítő kvótarendszer bevezetését is. Ez utóbbit Harrach Péter "ijesztőnek" nevezte. Megjegyezte: nem tartaná jónak, ha nem a rátermettség, hanem például az előírt kvóták alapján dőlne el, hogy például ki lehet parlamenti képviselő. Erre reagálva Németh Erika (MSZP) közölte: a módosítás az arányosabb képviseleti elvek érvényesítését tenné lehetővé.

Zárszavában Hankó Faragó Miklós, az igazságügyi tárca politikai államtitkára úgy vélte: a demokrácia kiteljesedésének, a jogállamiság maradéktalan megvalósulásának elengedhetetlen feltétele, hogy a mindenkit megillető jogok, lehetőségek valóban mindenki számára elérhetőek, gyakorolhatóak legyenek. Közlése szerint a kormány minden olyan javaslatot támogat, amely az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség elérését elősegíti. Ésszerű az az indítvány, amely a politikai pártok részére lehetővé teszi, hogy politikai meggyőződés alapján megkülönböztetést tegyenek a tagságra jelentkezők között - közölte.

Hankó Faragó Miklós elmondta: megfontolásra érdemesnek tartja a szexuális zaklatás bevonását a törvény szabályozási körébe. Figyelemre méltóak azok a javaslatok is, amelyek az egyenlő bánásmód követelményének érvényesülését általános hatáskörrel rendelkező hatóság függetlenségét kívánják erősíteni - mondta. Jelezte: nem lenne helyénvaló, ha a törvény rendelkezéseinek betartatását az ombudsmanokra bíznák. "Az egyenlő bánásmód követelményeinek megsértése hatósági jogalkalmazást, hatósági jellegű szankciót igényel" - tette hozzá az államtitkár.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!