Rendzavarás a Fővárosi Közgyűlésben

Vágólapra másolva!
"Nem fizetjük Demszky mocskát" feliratú lepedővel vonult be egy kisebb csoport a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésére. A saját bevallásuk szerint polgári körös demonstrálóktól egy biztonsági őr vette el a transzparenst. Az ellenzék és városvezetés között éles vita bontakozott ki a rendbontó akció kezeléséről.
Vágólapra másolva!

Demonstrálók zavarták meg a Fővárosi Közgyűlést kilenc óra körül. A díszterem karzatán kilenc óra körül 10-12 fős csoport jelent meg és "Nem fizetjük Demszky mocskát, Józsefvárosi Polgári Körök" feliratú lepedőt terítettek a korlátra, utalva ezzel a csatornadíj tervezett emelésére. A demonstrálóktól végül egy biztonsági őr elvette a transzparenst.

Az ülés - amelynek már kezdetekor éles vita bontakozott ki a képviselőcsoportok között - ugyan nem szakadt meg, de a demonstráció kezeléséről vita bontakozott ki: az ellenzék a nyilvánosság megsértéséről, míg a városvezetés annak biztosításáról beszélt.

A fővárosi Fidesz-MKDSZ frakció tiltakozik a közgyűlésen tapasztalt "durva eljárás" miatt, és felszólítja Demszky Gábort, hogy a jövőben tartózkodjon a testület szabályzatában biztosított jogok gyakorlóinak kivezetésétől - közölte a frakcióvezető. Kupper András az üggyel kapcsolatos közleményében azt írja: "érthető, hogy Demszky Gábornak, aki hatalmas áremelésekkel bünteti városunk lakóit, jó oka van félni a csatorna- és egyéb díjemelés okozta állampolgári tiltakozástól". Azonban úgy véli, ez mégsem lehet ok arra, hogy erővel csavartassa ki a demonstráció résztvevőinek kezéből a véleményüket tartalmazó transzparenst.

A fővárosi SZDSZ szerint a Fidesz a közgyűlés csütörtöki ülésén arra törekedett, hogy szétverje az ülést. Lakos Imre SZDSZ-es képviselő az MTI-nek azt mondta: a Fidesz "ügyrendi javaslatokkal, tüntetőkkel, mindenféle hajánál fogva előrángatott kérdésekkel próbálta bojkottálni az ülést". "Az egyik legfontosabb napirendi pontnál, a csatornadíj tervezett emelésének tárgyalásakor az érdemi vita helyett színpadi jelenetbe illően felvonultak a karzatra" - tette hozzá. Úgy vélte: mindez már az ellenzéki párt fővárosi elnöki kampányának része, és szavai szerint ugyanez várható a kerületi önkormányzatokban is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!