Az ORTT szakértői nem tiltanák be a Tilost

Vágólapra másolva!
Az ORTT által felkért jogászok szerint nem kellene a testületnek megszüntetnie a Tilos Rádiót. Az ORTT több eredménytelen forduló után szerdán ismét tárgyal arról, hogy milyen büntetést kapjon a keresztényellenes kijelentés miatt vizsgált adó.
Vágólapra másolva!

Az ORTT szerdán próbál negyedszer dönteni arról, hogy milyen büntetést kapjon a Tilos Rádió, egy karácsonykor elhangzott keresztényellenes mondatért. Eddig a testület tagjai nem tudtak megegyezni a büntetésben. Az ellenzéki pártok által kijelölt tagok a rádió műsorszolgáltatási szerződésének felbontását követelték. A Fidesz és az MDF politikusaik révén is jelezték, hogy a rádió végleges elhallgattatását tartják a megfelelő büntetésnek. Az ORTT múlt szerdai ülésén két jogászcsoportot kért fel, hogy véleményezze ezt az ötletet, az ORTT saját szakkollégiumát és egy ORTT-s ügyekkel régóta foglalkozó ügyvédi irodát. Hajdu István, a testület elnöke kedden közölte, hogy egyik vélemény szerint sem kell véglegesen elhallgattatni a rádiót.

A testület elnöke és a szocialisták által delegált tagja azt javasolta, hogy az ORTT a maximálisan kiróható, 30 napos adásfelfüggesztéssel büntesse a Tilost, és egy utolsó figyelmeztetéssel tegye még szigorúbbá a büntetést. Utóbbi azt jelenti, hogy egy újabb vizsgálat esetén már könnyen el lehetne venni a rádiótól a 2007-ig odaítélt frekvenciát. Az SZDSZ által delegált ORTT-tag azt javasolta, hogy 24 órás adásszünettel büntessék a Tilost, utolsó figyelmeztetés nélkül.

Az ORTT eddigi legsúlyosabb büntetése 24 órás adásfelfüggesztés volt. Ezt egy olyan televízió kapta, mely megismételt olyan képsorokat, melyeket brutalitásuk miatt már egyszer kifogásolt az ORTT. Műsorszolgáltatási szerződést tartalmi okok miatt még sohasem mondott fel a testület. Az ORTT döntései bíróságon megtámadhatók, ezért is lehet fontos a teljes tiltást ellenző jogi szakvélemények elkészülése.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!