Mégis tovább nyomoznak Barangó kijelentése miatt

Vágólapra másolva!
A rendőrség mégsem zárta le a nyomozást azzal a kijelentéssel kapcsolatban, ami a Tilos Rádióban karácsony este hangzott el. A rádióban elhangzott keresztény-ellenes mondat ügyében a BRFK ügyészségi állásfoglalást kért a nyomozás folytatásával kapcsolatban. Az ügyészség gyors állásfoglalást ígért.
Vágólapra másolva!
Sürgősséggel tárgyal az ORTT a Tilosról/itthon/20040212surgosseggel.html

Korábban a Magyar Hírlapra hivatkozva az [origo] is arról számolt be, hogy a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást egy Tilos Rádióban elhangzott mondat miatt. A rádióból azóta kizárt Barangó nevű műsorkészítő december 24-én este azt mondta, hogy "kiirtanám az összes keresztényt". A rendőrség közösség elleni izgatás alapos gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a nyomozást nem szüntették meg. Készült ugyan egy határozattervezet a nyomozás lezárásáról, de ezt a parancsnoki revízió nem hagyta jóvá. Ezért a rendőrség még csütörtökön átküldi a nyomozati anyagot az ügyészségre, hogy az ottani állásfoglalás alapján döntsenek a további teendőkről.

Az ügyészség gyors állásfoglalás ígér

Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére azt közölte: a BRFK által készített határozat-tervezet csütörtökön délutánig nem érkezett meg az ügyészségre.

Elmondta: a büntető-eljárásról szóló törvény nem határoz meg határidőt az állásfoglalás elkészítésére, de az ilyen kéréseket az ügyészség "soron kívül szokta teljesíteni". Mint közölte, az ügyészség a lehető leggyorsabban elkészíti állásfoglalását, annál is inkább, mert két hét van hátra a nyomozásból.

Az ügyész emlékeztetett rá, hogy fokozott ügyészi felügyelet mellett folyt a nyomozás, a rendőrség ennek során szóban az ügyészség véleményét kérte, az ügyészség pedig megismételte korábbi álláspontját, miszerint nem állapítható meg bűncselekmény megalapozott gyanúja. "Szó sincs arról, hogy az ügyészség bármire is utasította volna a nyomozó hatóságot, főleg nem arra, hogy szüntesse meg a nyomozást" - jelentette ki.

A kijelentés miatt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) 30 napra felfüggesztette a rádió műsorszolgáltatási jogát, de a határozat ellen a rádió fellebbezett, így a bíróság döntése értelmében a per végéig továbbra is működhet a Tilos Rádió.

(A Tilos Rádió műsorainak szerkesztésében az [origo] több munkatársa részt vesz.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!