A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ombudsmani vizsgálat a zengői radarállomás ügyében

Vágólapra másolva!
Az egészséges környezethez való jog sérelmének gyanúja miatt vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a Zengőre tervezett radarállomás ügyében. Lenkovics Barnabás úgy tudja, hogy a tervezett radarállomás az élővilág károsodását okozhatja, védett növények élőhelyei kerülhetnek veszélybe. A biztos a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter és a környezetvédelmi miniszter állásfoglalását is kérte.
Vágólapra másolva!

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az alkotmányban szereplő egészséges környezethez való jog sérelmének gyanúja miatt vizsgálatot indított a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben - a Mecsek-hegység legmagasabb csúcsán -, a Zengőn tervezett NATO-radarállomás építésének ügyében. Lenkovics Barnabás információi szerint ugyanis a tervezett radarállomás kivitelezése a honos élővilág károsodását okozhatja, védett és fokozottan védett növények élőhelyei kerülhetnek veszélybe a beruházás kapcsán.

Az országgyűlési biztos megvizsgálja, fennáll-e annak a veszélye, hogy a katonai érdekek miatt pótolhatatlan természeti értékek pusztulnak el vagy sérülnek meg, illetve van-e olyan megoldás, ami nem természetromboló.

Az Alkotmánybíróság több határozatában is szerepel, hogy az élővilág "élethez való joga", az élő természet védelmének eddig elért szintje nem csökkenthető - áll az ombudsman közleményében. Ettől a követelménytől csak akkor lehet eltekinteni, ha más megoldás nincs.

Az ombudsman ezért azt vizsgálja, hogy a tervezett radarállomás valóban elkerülhetetlen-e, egyedüli lehetséges helyszín-e a Zengő, megóvható-e a biológiai sokféleség és a jövő generációk ehhez fűződő érdeke, amelyek védelmére Magyarország ugyanúgy nemzetközi kötelezettséget vállalt, mint a katonai védelmi együttműködésre - áll a közleményben. A biztos a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter és a környezetvédelmi miniszter állásfoglalását, illetve vizsgálatát kérte.

A Zengőre tervezett radarállomás megépítéséhez múlt hét végén kezdődött volna a fák kivágása. A munkák megkezdését azonban környezetvédők akadályozták meg, néhányan a fákhoz láncolták magukat. A fakitermeléssel megbízott cég közigazgatási eljárást indított, hogy hivatalos favágási engedélyüknek érvényt tudjanak szerezni. A Védegylet környezetvédő szervezet feljelentést fontolgat, amennyiben a videofelvételek alapján
bebizonyosodik, hogy a Zengő-hegyi lokátorállomás ellen demonstrálók eltávolítására kirendelt biztonságiak túlkapásokat követtek el - mondta az MTI-nek Vay Márton, a zöld szervezet képviselője kedden.

A honvédelmi bizottság csak két hét múlva foglalkozhat Zengővel

Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága legkorábban két hét múlva tűzheti napirendjére a Mecsekbe tervezett NATO-radarállomás ügyét - közölte Keleti György, a testület szocialista elnöke az MTI-vel kedden. A bizottság keddi ülésén Simicskó István és Körömi Attila fideszes képviselők azt mondták, hogy a parlamenti testületnek is foglalkoznia kellene a lokátorállomás építésével és az elmúlt héten történtekkel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!