Hatósági gyógyszerárakat vezetnek be áprilistól

Vágólapra másolva!
Április elsejétől tizenöt százalékkal csökkentett hatósági árakat vezet be a kormány azoknak a gyógyszergyártó vállalatoknak a termékeire, amelyekkel nem sikerült megállapodni - jelentette be a szaktárca szóvivője pénteken.
Vágólapra másolva!

Azoknak a gyógyszercégeknek amelyekkel nem sikerült megegyezni, a kormány az ártörvény alapján 180 napra befagyasztja az árait, így termékeiket hatóságilag csökkentett áron lehet majd megvásárolni - tájékoztatott Tóth Judit a szaktárca és gyártók péntek esti megbeszélését követően. Több gyártóval sikerült megállapodni arról, hogy árbevételük 15 százalékát visszafizetik az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP), ezért rájuk nem vonatkoznak a hatósági árak. A teljes gyógyszerkörre kiterjedő intézkedés a termékek mintegy 85 százalékát érinti.

Az egyeztetésen a termelői árakat vették alapul. Azt, hogy a lakosságnak mennyivel kell kevesebbet fizetnie a gyógyszerekért, csak a jövő héten lesz ismert. A termelői és a patikai árak közti különbséget a támogatási kulcs határozza meg, de "az biztos, hogy az árak csökkennek". A kabinet egyúttal garanciát vállal arra, hogy az intézkedés nyomán nem csökken a patikák jövedelme.

A szóvivő szerint a betegek és az OEP-kassza védelmében kellett ehhez a megoldáshoz folyamodni. A tárca arra törekszik, hogy minél hamarabb hosszú távú, a partnerségre épülő támogatási rendszert alakítson ki. Tóth Judit nem kívánt nyilatkozni arról, hogy hány cég állapodott meg a tárcával. Annyit mondott, hogy az érintett, mintegy 180 gyártó közül 50 vállalat tájékoztatta álláspontjáról a tárcát. Azoknak, akik még nem nyilatkoztak, a tárca jövő keddig ad még lehetőséget a szerződésre.

Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke korábban azt nyilatkozta: a miniszter tájékoztatta az egyeztetésen résztvevőket, hogy mintegy 50 cég már aláírta a megállapodást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről