A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Mádl előzetes normakontrollt kér egy agrártörvényről

Vágólapra másolva!
Mádl Ferenc előzetes normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól a mezőgazdasági termékek kereskedelmi többletkészletezésével kapcsolatos törvénnyel összefüggésben - jelentette be közleményben az államfő sajtóirodája.
Vágólapra másolva!

"Mádl Ferenc köztársasági elnök a mai napon véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak a mezőgazdasági termékek kereskedelmi többletkészletezésével kapcsolatos intézkedésekről szóló törvényt" - olvasható a közleményben.

Az Országgyűlés által az elmúlt héten hozott törvény a meghatározott mezőgazdasági termékek tekintetében az érintett piaci szereplők számára előírja készleteik felmérését, ha pedig a piaci szereplő többletkészlettel rendelkezik, azután a központi költségvetésnek díját, tehát egyfajta adót kell fizetni.
A kommünikében kiemelik: az államfő szerint a törvény több ponton is alkotmányos aggályokat vet fel.

A törvény az Európai Unió Bizottságának egy 2003-as és két 2004-es rendelete alapján született. A köztársasági elnök azonban hangsúlyozza, hogy alkotmányossági kifogásai a törvénynek olyan rendelkezéseivel kapcsolatban merültek fel, melyek nem a közösségi jogból következnek - tartalmazza a közlemény. Az indítvány kizárólag olyan szabályokat érint, melyeket az Országgyűlés a közösségi jog végrehajtása során saját hatáskörben hozott.

Köztársasági Elnöki Hivatalhttp://www.keh.hu/

A közleményben kifejtik: a törvény nem határozza meg pontosan a befizetésre kötelezett piaci szereplők körét és azt kormányrendeleti szintre utalja. A köztársasági elnök álláspontja szerint adókra és adó jellegű kötelezettségekre vonatkozó alapvető szabályokat törvényben kell megállapítani. Nyilvánvalóan e szabályok közé tartozik egy adó jellegű díj esetében, hogy pontosan kiket terhelnek a kötelezettségek, ezért ez a rendelkezés a köztársasági elnök megítélése szerint alkotmányellenes.

A törvény hatályba lépését megelőző időpontra állapítana meg adójellegű kötelezettséget: a jogszabály vélelmezi, hogy 2004. január 1. után azok a jogszerű szerződések, melyekkel a többletkészletet csökkentették a gazdálkodók, arra irányultak, hogy elkerüljék a befizetési kötelezettséget. Ugyanakkor a díj majdani bevezetéséről hatályos jogszabály nem rendelkezett. Ha ennek ellenkezőjét a piaci szereplő nem tudja bizonyítani, a törvény lényegében egészen 2004. január 1-ig visszamenőleg állapítana meg számára befizetési kötelezettséget.

Ezek a törvényi rendelkezések a köztársasági elnök álláspontja szerint sértik a jogbiztonság alkotmányos követelményét, mert a visszamenőleges jogalkotás tilalmába ütköznek, és kérdéses az is, hogy az érintetteknek kellő idő állna-e rendelkezésre a törvény alkalmazására való felkészülésre - olvasható a közleményben.

A törvényben megállapított befizetési kötelezettség teljesítésének bizonyos részletszabályait az EU Bizottságának vonatkozó rendeletei tartalmazzák: tehát az érintett magyar gazdálkodóknak közvetlenül alkalmazniuk kell ezeket a közösségi jogszabályokat.

"A köztársasági elnök ezzel kapcsolatban fel szeretné hívni a figyelmet a közösségi jogszabályok magyar nyelvű közzétételének fontosságára, hogy a csatlakozástól kezdődően mindenki számára hozzáférhetőek legyenek" - áll a közleményben. Hozzáteszik: különösen fontos ez a közvetlenül alkalmazandó és a magyar állampolgároknak kötelezettséget megállapító közösségi jogszabályok esetében. Elengedhetetlen ezzel kapcsolatban továbbá, hogy az érintettek minden esetben megkapják a magyar hatóságoktól, elsősorban a kormányszervektől a megfelelő tájékoztatást, hogy az ilyen kötelezettségeiket megfelelően teljesíteni tudják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!