A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Személyivel az Unióba

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió a csatlakozást követően mindhárom jelenleg forgalomban lévő magyar személyi igazolvánnyal engedélyezi az utazást a tagországok között, a kezdeti időszakban mégis jobb, ha mindenki magával viszi az útlevelét is. Előfordulhat ugyanis, hogy a távolabbi tagországok határőrei nem ismerik fel a magyar okmányokat.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

Az Európai Unió a csatlakozást követően mindhárom jelenleg forgalomban lévő magyar személyi igazolvánnyal engedélyezi az utazást a tagországok között, a Külügyminisztérium munkatársai mégis azt javasolják, hogy a kezdeti időszakban mindenki vigye magával az útlevelét is. Előfordulhat ugyanis, hogy a távolabbi tagországok határőrei, akik ritkábban találkoznak majd a magyar okmányokkal, nem ismerik fel ezeket.

Májustól több határátkelő helyen bevezetik az úgynevezett egymegállásos ellenőrzést. Az utasokat csak egyszer fogják megállítani a határon, és ekkor kérik el okmányaikat mind a két ország határőrei. A jelenlegi rendszer csak néhány olyan határátkelőhelyen marad meg, ahol az átalakítás biztonsági kockázattal járna, vagy sokba kerülne. Sok helyen azonban a csatlakozás után is kell várakozásra számítani, mert a határátkelők felé vezető közutak általában csak kétszer egy sávosak, így csak közvetlenül a határállomáson tudják szétválasztani az uniós és a nem uniós polgárokat.

Külügyminisztériumhttp://www.kum.huUtazáshttp://www.origo.hu/uzletinegyed/utazasJogi kalauz

A csatlakozás után az osztrák, a szlovén és a szlovák határon magánszemélyek határátlépésekor nem lesz vámvizsgálat. A határőrség már márciusban megkezdte munkatársai felkészítését, hogy az uniós tagállamok személyi igazolványait felismerjék. A csatlakozás után a határőrök rengeteg új okmánnyal találkoznak a munkájuk során. Összesen hatszáz különböző irattal, személyi igazolványokkal, útlevelekkel, vízumokkal kell majd dolgozniuk.

Jövő év végén pedig ujjlenyomat-azonosítóval ellátott útleveleket vezetnek be Magyarországon. A megszületendő uniós elvárások szerint ugyanis biometrikus azonosítóval kell ellátni az okmányokat. A biometrikus azonosítók minden embernél különbözőek, mindenkinél egyediek, ezért hamisíthatatlannak tartják őket. Később sor kerülhet az ujjlenyomaton kívül az íriszkép alkalmazására is. A tervek szerint 2007-re egységes útlevél-nyilvántartó központot (European Pass Register) hozna létre az EU, melyben az összes új típusú európai útlevél gazdájának ujjlenyomatait nyilvántartják. Erre az útlevelek hamisításának megakadályozása mellett az Unió biztonsága érdekében van szükség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!