A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Fittyet hánynak a politikusok az adatvédelemre

Vágólapra másolva!
Egyre többször sértik meg az adatvédelmi előírásokat országgyűlési, önkormányzati képviselők, miniszterek és államtitkárok az adatvédelmi ombudsman szerint. Az állásfoglalás csütörtöki kiadása összefügg a Keller László közpénzügyi államtitkár tevékenységével kapcsolatos vizsgálattal.
Vágólapra másolva!

"Az elmúlt időszakban ismét azzal szembesültem, hogy országgyűlési, önkormányzati képviselők, miniszterek, államtitkárok, egyéb tisztviselők az adatvédelmi és tevékenységükre vonatkozó jogszabályi előírások megkerülésével, illetve nagyvonalú értelmezésével igyekeznek olyan információk, személyes adatok birtokába jutni, amelyek felhasználásával, nyilvánosságra hozatalával a közélet tisztaságának megóvását, egyes szervezetek ellenőrzését kívánják biztosítani" - áll Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos állásfoglalásában.

Az ombudsman elmondta: az állásfoglalás kiadása összefügg azzal a vizsgálattal, amelyet annak megállapítására indított, hogy törvényt sértett-e Keller László, amikor magyar vadásztársaságoktól adatokat kért be arról, hogy bizonyos közéleti szereplők, illetve politikusok kikkel vadásznak. Hozzátette: ebben az ügyben megállapította, hogy "nem volt törvényi felhatalmazás arra, hogy ezeket az adatokat kezelhette volna" Keller László.

A közpénzügyi államtitkáron kívül számos más példa is akad, amikor miniszterek, államtitkárok, képviselők - akiket az ombudsman nem akart megnevezni - adatokat kezelnek, tartanak nyilván nem az előírásoknak megfelelően. Péterfalvi Attila utalt a parlamenti vizsgálóbizottságokra is.

Az adatvédelmi ombudsman közleménye szerint a jogellenesen beszerzett személyes adatok felhasználása, azok nyilvánosságra hozatala - "a hírbe hozott" személyek jogainak súlyos sérelmén túl - veszélyeztetheti a tények feltárására jogszerűen indított eljárásokat, és a közvélemény pártatlan tájékoztatását sem szolgálja.

Az állásfoglalás szerint a személyes adatok jogszerű kezeléséért elsősorban az adatok birtokosai, a nyilvántartások kezelői felelősek, hiszen az ő közreműködésük nélkül jogellenes adatkezelések nem történhetnek. Önmagában az a tény, hogy a megkeresés felsőbb szervtől, irányító, ellenőrző szerepet betöltő személytől érkezik, nem alapozza meg az adatszolgáltatás teljesítésének kötelezettségét.

Az adatkezelő kötelezettsége ellenőrizni, hogy az adatot igénylő szerv vagy személy rendelkezik-e megfelelő felhatalmazással a kért adatok kezelésére, amennyiben nem, az adattovábbítást meg kell tagadni - teszi hozzá.

Péterfalvi Attila arra is felhívja a figyelmet, hogy az írott és elektronikus sajtó a jogellenesen megszerzett személyes adatok nyilvánosságra hozatalával újabb jogsértést valósít meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!