A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Még mindig adnak el cigit és szeszt gyerekeknek

Vágólapra másolva!
Továbbra is vannak olyan üzletek, ahol a tilalom ellenére adnak el cigarettát és alkoholt 18 év alattiaknak. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség legutóbbi vizsgálata során kiderült az is, hogy sok helyen megsértik a dohánytermékek reklámozására vonatkozó törvényt is. A felügyelőség összesen közel 17 millió forint értékben szabott ki bírságot.
Vágólapra másolva!

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség a tavaly novemberi ellenőrzés után ismét vizsgálta, hogy a boltok és vendéglátóhelyek kiszolgálják-e cigarettával és alkohollal a 18 év alattiakat. Az ellenőrzésben a fővárosi és kilenc megyei felügyelőség munkatársai vettek részt. Összesen 265 boltot és 285 kocsmát, szórakozóhelyet ellenőriztek. Előbbiek közül 92 esetben, utóbbiak közül 106 esetben állapítottak meg valamilyen szabálytalanságot.

A tiltott kiszolgálás ellenőrzésébe - szüleik beleegyezésével bevontak - fiatalkorúakat is, akik elvégezték a próbavásárlásokat. Más esetekben a rendőrség segített azzal, hogy igazoltatta a cigarettát vagy szeszesitalt vásárló fiatalokat, és így kiderült, hogy szabályos volt-e a kiszolgálás. A középiskolák pedig azzal járultak hozzá a vizsgálathoz, hogy megmondták, mely szórakozóhelyeket látogatják diákjaik.

Bár a főfelügyelőség szerint a legutóbbi nagy ellenőrzés óta javult a helyzet, még mindig vannak olyan helyek, ahol a törvényi tilalom ellenére kiszolgálnak fiatalkorúakat cigarettával és alkohollal. Ezúttal 69 helyen észleltek ilyen szabálytalanságot: 27 esetben dohányáruval, 25 esetben alkohollal, 17 esetben pedig mindkettővel kiszolgáltak 18 év alattiakat. Biztatónak tartják, hogy a korábban megbírságolt boltokban ezúttal már nem tapasztaltak szabálytalanságokat.

Jóval kevesebb gond akadt a dohánytermékek elhelyezésével. A törvény ugyanis előírja, hogy dohánytermékeket a többi árutól jól elkülönítve kell tartani. Ezt a szabályt be is tartották, mindössze néhány helyen fordult elő, hogy egy pultról árultak cigarettát, kekszet, rágógumit, nyalókát vagy éppen dobozos sört.

A fogyasztóvédők vizsgálták a dohánytermékek reklámozására vonatkozó törvény betartását is. A jogszabály értelmében "tilos közzétenni dohányáru reklámját". A tilalom ugyan nem terjed ki a "dohányáru eladási helyén való bemutatásra és árfeltüntetésre", de ez nem jelenti azt, hogy az üzletek bejáratánál szabad lenne cigarettareklámokat elhelyezni. A főfelügyelőség idén már vizsgálta ennek a törvénynek a betartását, és akkor 216 esetben észlelt szabálytalanságot. Most újabb 43 olyan helyet találtak, ahol szabálytalanul reklámoztak dohányárut. A tiltott reklámok cégtáblákon, matricákon és a bejáratnál elhelyezett hamutartókon jelentek meg.

Szeszesitalokat közoktatási és egészségügyi intézményekben, valamint azok bejáratától 200 méteres távolságon belül nem lehet reklámozni. A felügyelőségek munkatársai a mostani ellenőrzés során 26 esetben észleltek tiltott alkoholreklámot. Találtak egy olyan nyereményjátékot is, amely túlzott alkoholfogyasztásra buzdít, és ezért a fogyasztóvédelem szerint törvénysértő.

Jogsértő kiszolgálás, valamint az egészségvédelmi figyelmeztetések elmaradása és a dohányzást jelző táblák hiánya miatt 95 esetben szabtak ki - összességében 7,665 millió forintos - fogyasztóvédelmi bírságot. Emellett alkohol tiltott kiszolgálásáért 42 esetben szabálysértési bírságot is megállapítottak, amelyek összességében több mint egymilli forintot tesznek ki. Reklámfelügyeleti bírságot 59 esetben szabtak ki, 8,375 millió forint összértékben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!