Öt bíró ellen indult eljárás

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!


Solt Pálra bízták az etikai kódex kidolgozását

Tavaly öt bíró ellen indult büntetőeljárás - mondta el tegnapi sajtótájékoztatóján Zanathy János, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács hivatalának vezetője tegnapi sajtótájékoztatóján. Az eljárások többnyire valótlan adatokat tartalmazó tárgyalási jegyzőkönyvek nyomán indultak meg, közokirat-hamisítás alapos gyanúja miatt. Az elmúlt évben nyolc bíró ellen indult fegyelmi eljárás, többnyire az eljárási határidők be nem tartása következtében.

A hivatalvezető beszámolt róla, hogy a helyi bíróságok kiváló munkát végző bíráinak elismeréseként címzetes megyei bíró címek adományozásáról döntött szerdai ülésén az OIT. Ezt az elismerést egy megyén belül legfeljebb az ott dolgozó bírók tíz százaléka kaphatja meg. Éves szinten 100 millió forintba kerül majd az elismerésben részesülő bírák, s más bírósági dolgozók fizetésének növelése.

A szerdai ülésen az igazságszolgáltatási tanács döntött a bírák etikai kódexének kidolgozásáról is. A tanács Solt Pált, a Legfelsőbb Bíróság, s az OIT elnökét bízta meg azzal, hogy jelöljön ki munkabizottságot a kódex koncepciójának ez év decemberéig történő elkészítésére.

Nagy Gergely

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!