A bányacikk címét kifogásolta a bíróság<br/>

Vágólapra másolva!
Családja bányavásárlásai kapcsán Orbán Viktor tegnap reggeli rádióinterjújában szomorúnak nevezte, hogy szüleit azért támadják, mert ő a miniszterelnök. Közölte: a Fővárosi Bíróság már korábban elégtételt adott neki, amikor jogerős ítéletében annak közzétételére kötelezett egy napilapot, hogy valótlan az az állítás, miszerint a Fidesz-Magyar Polgári Párt üzleti kapcsolatban állt a párt elnökének, Orbán Viktornak a családjával.
Vágólapra másolva!

A bíróság ítélete ugyanakkor csak a Blikk első oldalon megjelent címére vonatkozott, a cikksorozat tartalmi megállapításaival nem foglalkozott.

A Magyar Rádióban szokásos szerda reggeli miniszterelnöki interjúban elhangzott az a kérdés is, hogy meggondolta-e magát Orbán Viktor, és - korábbi álláspontjával ellentétben - mégis nyilatkozik az édesapjának, öccsének tulajdonában lévő bányákról.
Szinte valamennyi újság foglalkozott az Élet és Irodalom augusztus 20-ai számában megjelent Fiúk a bányában - az Orbán család vállalkozásai című riporttal és - mint azt Kondor Katalin riporter, a Kossuth Rádió adófőszerkesztője is megemlítette - a miniszterelnök apja nem nyilatkozott arról, "hogy a pénzt a bányára honnan szedte elő".
Orbán Viktor, aki egy hete "sokszor megválaszolt, alaptalan vádaskodás"-nak nevezte a Fidesz pénzügyei és a családja bányaszerzése között összefüggést teremtő, a sajtóban megjelent írásokat, így válaszolt: "Az ügy meglehetősen egyszerű. Többedszer próbálkoznak azzal, hogy megrágalmazzanak, de szerencsére a Fővárosi Bíróság egyszer már egy jogerős döntésben elégtételt adott, ahol arra kötelezte a lapot, amely alaptalanul megvádolt, hogy közölje azt a szöveget, melyben ez a mondat is található: "Valótlanul állítottuk, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Párt üzleti kapcsolatban állt a párt elnökének, Orbán Viktornak a családjával."
A lapunk birtokában lévő ítéletben csupán arra kötelezte a Blikket a bíróság, hogy egy első oldalra kikerült címet igazítsanak helyre. A címlapon az szerepelt ("Orbán apuka és a Fidesz üzletei"), hogy a Fidesszel állt kapcsolatban Orbán apja, a cikkben szereplő Fideszhez közeli cégek helyett. A bírósági indoklás így szól: "A kifogásolt állítás az volt, hogy a felperes, mint politikai párt, közvetlen gazdasági kapcsolatba került a pártelnök családjával (családjának gazdasági vállalkozásával). Fokozottan vette figyelembe a bíróság azt, hogy az állandó bírói gyakorlat értelmében a címeknek önálló hírértéke van, hiszen számos olvasóról feltételezhető, hogy csupán a címeket olvassa el."
A cikksorozat tartalmára nem vonatkozott semmilyen bírósági ítélet. "A bíróságnak a helyreigazítási eljárás keretében nem feladata politikai-szociológiai elemzések értékelése vagy a pártfinanszírozás problémáinak elemzése. Annak értékelése is meghaladja az eljárás kereteit, hogy mely személyeket vagy szervezeteket kell egy politikai párthoz Čközel állónakÇ tekinteni."
Az Élet és Irodalom cikke szerint az Orbán család érdekeltségében az 1992-es privatizáció után a párt korábbi gazdasági vezetői, Simicska Lajos és Varga Tamás, valamint a jelenlegi titokügyi miniszter testvére, Kövér Szilárd vezette Quality Invest Rt. szerzett tulajdonrészt a miniszterelnök családjának bányájában.

(Magyar Hirlap)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!