Karancsi szerint a rendőrök tudtával bonyolítottak le 100 milliós illegális olajügyleteket Békés meg

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Karancsi Tibor szeghalmi nyomozó 1995. május 25-én 10 vagonból álló, 750.000 liter olajszállítmányt foglalt le. A sikeres akció ellenére a telephelyet parancsra el kellett hagyniuk a rendőröknek.

A rendőri vezetők azt ígérték, hogy a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának Békés megyei nyomozói perceken belül a helyszínen lesznek, és lefoglalják az olajat. Utasították a nyomozókat: addig is menjenek a füzesgyarmati rendőrségre, hogy telefonközelben legyenek. Hat órán keresztül azonban senki nem telefonált, és ők sem tudtak senkit sem utolérni. Mire a telepre visszaértek, már nem találtak semmit.

A maradék olajat szállító szerelvényt csak a nyílt vasúti pályán tudták megállítani. A vámosok mintákat vettek. A bűncselekményt és azt, hogy az olajat gázolajként értékesítették, bebizonyították, de azt nem, hogy ki keverte az olajat, ezért a nyomozást meg kellett szüntetni.

Karancsi Tibor 1997. augusztusában feljelentését írt felettesei ellen. Három napra rá vascsövekkel felfegyverkezett fiatalok rontottak rá és félholtra verték - állította Karancsi.
A százados egy évvel ezelőtt ismét munkába állt.

A volt rendőr közvetlen felettese Kucsera Lajos volt, az akkori megyei főkapitány pedig Gál László ezredes, későbbi dandártábornok, aki ma a Belügyminisztérium felügyeleti és ellenőrzési hivatalát vezeti.

Az olajügyekben nyomozó rendőrök közül négyen meghaltak. A rendőrségi jegyzőkönyvek alapján mindannyian öngyilkosok lettek, Karancsi szerint azonban meggyilkolták őket.

Karancsit szeptember 21-én leszerelték.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!