Munkacsoport vizsgálja az esetleges amerikai vízummentességet

Vágólapra másolva!
Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter tudomásul vette azt a felvetést, hogy Magyarország szeretne vízummentességben részesülni, mivel a vízumkötelezettség az együttműködés továbbfejlesztésének az egyedüli gátját jelenti - mondta Somogyi Ferenc külügyminiszter. Budapesten néhány napon belül tisztázó megbeszélést tart a két ország konzuli munkacsoportja a teljesítendő feltételrendszerről.
Vágólapra másolva!

A pénteki volt az első kétoldalú találkozó az ősszel megalakult, Gyurcsány Ferenc vezette új magyar kormány külügyminisztere és George Bush amerikai elnök második kormányának új külügyminisztere között. A tárgyaláson szó esett a transzatlanti kapcsolatokról, Magyarországnak tágabb szomszédságában, régiójában játszott szerepéről, a kétoldalú kapcsolatokról. A magyar külügyminiszter szóba hozta a vízumkötelezettség ügyét, amely az egyetlen, még megoldásra váró fontos kérdés, az egyedüli gát a kétoldalú kapcsolatokban.

Somogyi Ferenc előző nap beható tárgyalást folytatott az ügyben Michael Jackson belbiztonsági miniszterhelyettessel, az útiterv pontosítását, a feltételek tisztázását, illetve a vízummentesség eléréséig az amerikai beutazó vízum megszerzésének a könnyítését szorgalmazta.

Somogyi Ferenc úgy ítélte meg, hogy az utóbbi időben elmozdulás történt a vízumügyben, egyrészt azért, mert nemrég maga az elnök ígért megoldást több európai országnak egy menetrend alapján, ami ilyen magas szinten korábban nem fordult elő, másrészt beindult egy mechanizmus, illetve megerősítették, hogy a vízummentesség elnyerésének a feltételei minden országra egyformán vonatkoznak. Budapesten néhány napon belül tisztázó megbeszélést tart a két ország konzuli munkacsoportja a teljesítendő feltételrendszerről.

A külügyminiszter hangoztatta, hogy nem várható gyors megoldás, senki sem mondta neki, hogy a vízummentesség elnyerése néhány hónapig tart csupán, és még csak azt sem nevezték eleve magától értetődőnek, hogy Magyarország felkerül a vízummentességben részesülő országok listájára. A kérdést ugyanakkor most már minden szinten tudomásul vették és belátják fontosságát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről