A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Angola
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Alkotmánybírákat választhat a parlament

Vágólapra másolva!
Két alkotmánybíró-jelöltről szavaznak hétfőn a parlamentben. A testület két új tagja Bragyova András és Kovács Péter lehet. Utoljára több mint fél évtizede, 1999 júniusában választott alkotmánybírákat az Országgyűlés.
Vágólapra másolva!

Két alkotmánybíráról határoz hétfőn a parlament. A képviselők a parlamenti szakbizottság által korábban már meghallgatott két jelölt, Bragyova András és Kovács Péter megválasztásáról szavaznak. Megválasztásukhoz kétharmados többség kell. A megbízatás 9 évre szól és az alkotmánybírák egyszer újraválaszthatók.

A 11 tagú testületbe az új tagot elődje megbízási idejének lejártát megelőző három hónapon belül kell megválasztani a törvény szerint. A jelenlegi Alkotmánybíróság Németh János 2003 nyarán történt távozása óta hiányos. Időközben még két alkotmánybíró távozott a testülettől, így tavaly december óta 8 főre fogyatkozott és a működőképesség határára jutott a köztársaság egyik alkotmányos alapintézménye.

Legközelebb november 12-én jár le alkotmánybírói mandátum, éppen Holló Andrásé, aki az Alkotmánybíróság elnöke. Miután pedig a korábbi tervekkel ellentétben Holló András újraválasztásáról ma nem szavaz a Ház, rövidesen új elnököt kell választania az Alkotmánybíróságnak saját tagjai közül.

Legutóbb 1999 júniusában Bihari Mihályt, Kukorelli Istvánt és Tersztyánszkyné Vasadi Évát választotta alkotmánybíróvá a parlament.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!