Népirtással gyanúsítják az ausztráliai nyilast

Vágólapra másolva!
Népirtás bűntettének gyanúja miatt kezdett nyomozást a Fővárosi Főügyészség egy Ausztráliában élő egykori nyilas vezető ellen. P. Lajossal szemben a Simon Wiesenthal Központ adatai alapján indult eljárás. A 89 éves férfi korábban az [origo]-nak tagadta, hogy háborús bűnöket követett volna el.
Vágólapra másolva!

A magyar hatóságokhoz az ősz folyamán érkezett meg a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ kérelme, melyben átfogó vizsgálatot kértek P. Lajos, az Ausztráliában élő egykori magyar nyilas vezető második világháborús tevékenységével kapcsolatban. Varga Jenő ügyészségi szóvivő elmondta: a Fővárosi Főügyészség az ügyben népirtás gyanúja miatt rendelt el nyomozást, melynek lefolytatásával a Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg.

Korábban a magyar Külügyminisztérium közölte: a holokauszt áldozatai elleni bűntetteket vizsgáló intézet azt kérte, hogy amennyiben egyértelmű bizonyítékok kerülnek elő, a magyar hatóság kezdjen bűnvádi eljárást P. Lajos ellen. A Simon Wiesenthal Központ igazgatója korabeli bírósági jegyzőkönyvek fénymásolatát csatolta kérelméhez és azok alapján arra a megállapításra jutott, hogy a férfi számos magyar zsidó sorsát érintő döntést hozott, és feltehetően gyilkosságok és üldözések részese volt.

A 89 éves P. Lajos elismerte, hogy ifjúsági vezető volt a Nyilaskeresztes Pártban, és az egyik magas rangú pártvezető, a háborús bűnök miatt később kivégzett Gera József titkáraként is dolgozott - írta szeptember közepén a news.com.au ausztrál internetes újság.

A férfi Ausztráliában 1958-ban folyamodott állampolgárságért. Bevándorlásakor, 1949-ben hamis nevet és születési évszámot adott meg, s ezért kérdőre vonták honosításakor még 1958-ban.

P. Lajost korábban az [origo]-nak sikerült telefonon elérnie, és azt állította, hogy nem követett el háborús bűnöket. Elmondása szerint ezt támasztja alá az is, hogy amikor 1957-ben kérvényezte, hogy újra eredeti nevét használhassa, az ausztrál hatóságok 7 hónapi vizsgálódás után sem találtak fekete foltot múltjában.

[origo]/MTI

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről