Összerakható a Fidesz programja

Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag nyilvános a Fidesz választási programja, bár hivatalosan csak a vasárnapi kongresszuson ismertetik a dokumentumot. Orbán Viktor február óta folyamatosan ismertette pártja elképzeléseit egy-egy témakörben az Országépítő találkozásoknak nevezett rendezvénysorozaton. A Fidesz elnöke a vállalkozásfejlesztésről, energiapolitikáról, közlekedésről, egészségügyről, közbiztonságról, az önkormányzatokról, a fiatalok helyzetéről, a gyerekvállalás támogatásáról, a vidékfejlesztésről és a fogyatékkal élők helyzetéről fejtette ki pártja elképzeléseit.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor az elmúlt hetekben fejezetenként ismertette a Fidesz választási programját az Országépítő találkozások című rendezvénysorozaton, amely hétfőn ért véget. Hivatalosan ugyan csak a Fidesz vasárnapi kongresszusán hozzák nyilvánosságra a választási programot, de azt már korábban elárulták, hogy azokra a témakörökre épül a dokumentum, amelyeket már ismertettek külön-külön. Az [origo] összeállításából megtudhatja, miket ígért idáig a Fidesz elnöke.

A programmal kapcsolatban korábban azt mondta Orbán Viktor: a Fidesz eddig ismertetett programrészeinek központi gondolata a magyar szolidaritás, amelynek a programja 10 millió határon belüli és ötmillió határon túl élő magyar céljait, sorsát és terveit hangolja majd össze "annak a gondolatnak a jegyében, hogy magyarnak lenni érdemes lesz". Szavai szerint "olyan államra és kormányra van szükségünk, amelyet lehet szeretni vagy legalábbis lehet vele együtt élni, mert elhisszük róla, hogy neki is az a fontos, ami nekünk". A Fidesz egy szolidáris piacgazdaságot szeretne építeni, amely "megvédi az embereket, nem pedig irányítja az életüket".

A választási programról Orbán Viktor keddi sajtótájékoztatóján elmondta azt is, hogy az két év alatt készült el és több millió ember mondhatta el véleményét. Felelevenítette, hogy 2004 márciusában tették meg az első lépéseket a program elkészítéséhez, ekkor indították a nemzeti petíciót, ehhez 1 millió 395 ezer ember csatlakozott. Ezt követően a nemzeti konzultáció során 1 millió 600 ezer embert hallgattak meg. A faluparlamenteken 450 településen 90 ezren vettek részt. Az új Budapest fórumon 8500 résztvevő volt jelen, a gazdasági konzultáció során pedig 10 ezer ember személyesen, 50 ezren az interneten keresztül közölte véleményét. A Szent István-terv készítésekor 20 felsőoktatási intézménybe látogattak el. Ezt követték az országértékelő beszélgetések, majd az országépítő találkozások során már a program egyes elemeit ismertették. Orbán Viktor szerint így 15 éve ez az első olyan választási program, ami a nyilvánosság előtt készült, nem csak szakértői csoportok dolgoztak rajta, hanem mindenki, aki akart, elmondhatta a véleményét.

Vállalkozásfejlesztés, munkahelyteremtés

Orbán Viktor új Széchenyi-terv megvalósítására tett ígéretet, amelynek keretében négy év alatt 1500 milliárd forintot fordítanának kis- és középvállalkozások támogatására. A program keretében támogatnák a magyar kis- és középvállalkozásokat, hogy a határon túli területeken fektessenek be tőkét és hozzanak létre vállalkozásokat. 1000 milliárdot tenne ki a kis- és középvállalkozás-fejlesztési alap, 500 milliárd pedig új munkahelyek létrehozását szolgálná. 1000 milliárd forint uniós támogatásból származna, a többit a hazai költségvetésből tennék hozzá. Emellett az is szerepel a Fidesz tervei között, hogy a tb-járulékot a mai 29 százalékról június elsejétől kezdődően 19 százalékra le kell vinni. A járulékcsökkentéssel és a Széchenyi-terv egy részének újraindításával 200 ezer új munkahelyet lehet teremteni a következő ciklusban a Fidesz szerint. Ezek az intézkedések a Fidesz szerint segítenének abban is, hogy be lehessen vezetni 2010-ig a 14. havi nyugdíjat.

Energiapolitika

A Fidesz ígéretet tett arra, hogy a párt kormányra kerülése esetén első intézkedéseik egyike a villamos áram árának 10 százalékos mérséklése lesz. Emellett szerepel az is a tervekben, hogy több forrásból szerezzék be a földgázt, jelenleg ugyanis túlzottan függ az ország az oroszoktól, a gáz 80 százaléka innen érkezik. A Fidesz programjában szerepel még a családok és vállalkozók energiamegtakarítását ösztönző támogatások-beruházások, a főleg bio- és geotermikus energia kiterjedt felhasználása. A vázolt energiapolitika részeként egy új Széchenyi-terv keretében 50 milliárd forintot fordítanának a biomassza, a termálvíz hasznosítására.

Közlekedés

A magyar közlekedés jövője a Fidesz szerint két pilléren nyugszik, az egyik a nemzeti vasútprogram, a másik pedig a családi gépkocsi program. Utóbbi keretében az 1600 köbcentis vagy annál kisebb gépkocsiknál megszüntetnék a regisztrációs díjat, és ezeknek a gépkocsiknak az esetében 2007. január elsejétől a felére csökkentenék az autópálya-matrica árát. A vasútprogram lényege, hogy nem adják el a vasúttársaságot, megóvják a MÁV-nál lévő 70 ezer munkahelyet, és olyan programot indítanak be a gépjárműgyártásban, amellyel magyar cégek adhatnak magyar embereknek munkát.

Önkormányzatok

A Fidesz tervei szerint nagyobb önállóságot kell kapniuk az önkormányzatoknak, ennek keretében az állam nem tehetne a nyakukba olyan feladatokat, amelyekhez a szükséges pénzeszközöket nem bocsátja a rendelkezésükre. Az új Széchenyi-tervben szerepel az, hogy az adott nagyvárosokban működő kisvállalkozásoknak munkahelyteremtő támogatásokat biztosítsanak, s az is, hogy európai uniós forrásokból közlekedésfejlesztési támogatásokhoz lehessen jutni, részben a nagyvárosok, részben városkörnyéki kistelepülések a javára. "Igazi városközpontokra" is szükség van, ezért segíteni kell a főtérrel nem rendelkező városokat abban, hogy városközpontokat alakítsanak ki" - vázolta elképzeléseit Orbán Viktor. Emellett a Fidesz korábban azt is bejelentette, hogy felére csökkentenék a parlamentben és az önkormányzatokban is a képviselők számát.

Egészségügy

Az ellenzéki párt egészségügyi programjának legfontosabb eleme, hogy az egészségbiztosítást és az egészségügyi ellátást az állam kezében kell tartani. A Fidesz emellett a három éven aluli gyerekek számára ingyen adná a lázcsillapítókat és az allergia elleni gyógyszereket, a 65 éven felüliek pedig "100 forint egyszeri dobozdíjért" juthatnának hozzá a vérnyomást szabályozó, csökkentő, valamint az érrendszeri betegségek elleni készítményekhez. Orbán Viktor szerint ezen kívül be kell vezetni a napi kötelező testnevelésórát az iskolákban.

Közbiztonság

A Fidesz növelné a rendőrök létszámát és emelné a fizetésüket is, emellett felállítaná a vasútrendőrséget. A Btk. szigorítása is szerepel az elképzelések között: az idősek és a gyerekek elleni bűncselekményeket szigorúbban büntetnék.

Ifjúságpolitika

A Fidesz elnöke szerint 450 ezer forintra kellene emelni a diákhitel felvehető összegét, a kamatok tekintetében pedig vissza kellene térni az előző ciklus gyakorlatához, amely szerint a jegybanki alapkamatot fél százalékkal haladhatja meg a diákhitel kamata. A középiskolások pályaválasztását pedig úgy kell segítenie a kulturális kormányzatnak, hogy minden évben közzéteszi, milyen esély van később elhelyezkedni a különböző egyetemeken szerzett diplomákkal. A Fidesz kormányra kerülése esetén úgy segítené az oktatásból kikerülő fiatalok elhelyezkedését, hogy a pályakezdő fiatalokat foglalkoztató cégeknek az első két évben nem kellene társadalombiztosítási járulékot fizetniük.

Családtámogatás

A Fidesz a családbarát kormányzati politika jegyében a gyereket nevelő anyák elhelyezkedése érdekében részmunkaidős és rugalmas foglalkoztatási formákat vezetne be, könnyen hozzáférhetővé tenné a gyerekintézményeket, családi adózást honosítana meg, visszaállítaná a gyerekek után járó adókedvezményt, és tervei szerint úgy alakítaná át a gyes rendszerét, hogy a gyerek 8 éves koráig megválasztható legyen, mikor veszik igénybe a gyes második másfél évét.

Vidékfejlesztés

Magyarországnak végre vidékbarát kormánya lesz, ha a Fidesz a szövetségeseivel megnyeri a választásokat - ígérte Orbán Viktor. Korábban, évértékelő beszédében azt mondta: a gazdatársadalom képviselőjét kell a mezőgazdasági tárca élére állítani. Orbán szerint a "föld maradjon a magyar gazdák és családok tulajdonában, használatában".

Fogyatékosok

A súlyosan, halmozottan fogyatékosok ápolását munkaviszonyként ismernék el, és díjazásukra 10 milliárd forintot kell fordítani a költségvetésből, valamint jelentősen emelnék a gépjármű-beszerzési támogatást. A Fidesz programjában szerepel még a lakások akadálymentesítési támogatásának 500 ezer forintra emelése. Az akadálymentesítés felgyorsítása érdekében 4 milliárd forint normatív támogatást biztosítanának az önkormányzatok számára. Emellett 7 milliárd forintos költségvetési forrásból a következő években támogatnák a vak fiatalok tanulását, a siketek számára pedig térítésmentesen biztosítanának internet-hozzáférést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!