Szonda Ipsos: Enyhe MSZP-fölény

Vágólapra másolva!
Az MSZP az év első hónapjaiban ledolgozta hátrányát, és minimális előnyre tett szert a Fidesszel szemben. Mellettük az SZDSZ jutna be a parlamentbe, de nem lehet kizárni az MDF sikerét sem - írja a Szonda Ipsos legfrissebb kutatására hivatkozva a csütörtöki Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az összes választókorú körében az MSZP-nek 30, a Fidesz-KDNP listájának 28 százalékos a támogatottsága. A szocialisták vezetése a biztos pártválasztók körében is megfigyelhető: a vezető kormánypárt támogatottsága 46, míg a legnagyobb ellenzéki párté 43 százalék - ismerteti a Szonda Ipsos közvélemény-kutató legfrissebb mérési eredményeit a csütörtöki Népszabadság.

A Szonda Ipsos honlapjahttp://www.szondaipsos.hu/

A felmérés alapján bejutna a parlamentbe az SZDSZ is: a liberálisok támogatottsága a Szonda szerint március közepén 5 százalékon áll. Jelenleg 3 százalék a Magyar Demokrata Fórum támogatottsága, de a közvélemény-kutató cég közlése szerint nem zárható ki, hogy az áprilisi választások alakalmával átlépi a konzervatív párt az 5 százalékos parlamenti küszöböt.

A Szonda szerint bár az emberek 86 százaléka fej-fej melletti versenyt érzékel, de méréseik szerint mégis inkább a szocialisták győzelmét jósolják többen. A kutatásban részt vevők többsége, 42 százalék szerint az MSZP fog nyerni, míg a Fidesz győzelméről 29 százalék nyilatkozott.

Egyáltalán nincs kormányváltó hangulat a Szonda eredményei szerint - nem úgy, mint négy esztendeje - a lakosság relatív többsége azt szeretné, ha a Gyurcsány-kormány folytatná tevékenységét. A felmérés azt mutatja, hogy kevesebben igénylik a kormány távozását, mint maradását (35 illetve 45 százalék).

Jelenleg a választásra jogosultak 61 százaléka úgy véli, hogy az áprilisi választások első fordulójában leadja voksát. Bár a részvételi hajlandóság hétről hétre emelkedik, még mindig elmarad a négy évvel ezelőtt mért 69 százalékos szinttől. A közhangulatra az is jellemző, hogy egyre többen gondolják úgy: a választás valamiféle "élet-halál kérdés". Az ország szempontjából 66, saját élete szempontjából 54 százalék érzi sorsdöntőnek, hogy ki győz áprilisban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről