Vágólapra másolva!
Feltöltőkártyáért és diszkóbelépőért kínálják szexuális szolgáltatásaikat 18 év alatti fiatalok a tv2 teletextjén. A csatorna nem tartja magát felelősnek a teletexten megjelenő sms-ek tartalmáért, de a pedofil hirdetések miatt szigorított az üzenetek szűrésén, teljesen kitiltani azonban továbbra sem tudja őket. Az ORTT eddig nem marasztalta el a televíziót a teletexten rendszeresen megjelenő pedofil hirdetések miatt, mert vitatott, hogy a teletext tartalmának ellenőrzése beletartozik-e a testület hatáskörébe.
Vágólapra másolva!

Felöltőkártyáért, diszkóbelépőért és készpénzért kínálják szexuális szolgáltatásaikat 18 év alatti fiatalok a tv2 teletextjének sms-chat oldalán. A mobiltelefonról érkező hirdetéseket a tv2 automatával és ügyeletesek alkalmazásával is ellenőrzi, de teljesen mégsem tudják kiszűrni ezeket az üzeneteket. Az automata nem engedi át az úgynevezett tiltott szavakat, az sms-ek küldői azonban ezt könnyen kijátsszák, a "szex" szó helyet például azt írják, hogy "kex", vagy pontokat tesznek a tiltott szavak betűi közé. A teletextnél alkalmazott ügyeletesek kevesen vannak ahhoz, hogy a naponta érkező több tízezer üzenetet ellenőrizzék - tudtuk meg a tv2 sajtófelelősétől. A televízió tervei között azonban nem újabb munkatársak alkalmazása, hanem jobb automata rendszer kialakítása szerepel.

Az üzenetek közlésével kapcsolatban a tv2 nem tartja magát felelősnek. "A szexuális szolgáltatás felajánlása bármilyen más fórumon szabadon bekövetkezhet, és sajnos mindig lesznek olyanok, akik a végsőkig kijátsszák a szűrőrendszert, akár egy sajátos - látszólag teljesen hétköznapi - nyelvezet használatával" - áll a csatorna közleményében.

A pedofil hirdetések tavaly tűntek fel egy szombathelyi nőnek, aki a televízió szerkesztősége mellett több hivatalt is megkeresett észrevételével. A televíziótól nem kapott választ, az Ifjúsági Minisztérium és az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) pedig úgy reagált, hogy nem tartozik hatáskörébe a teletext tartalmának ellenőrzése. "Akkor vettem észre ezeket a hirdetéseket, amikor megtudtam, hogy az én telefonszámom is szerepel a szexhirdetések között. Valaki visszaélt a telefonszámommal, amelyet egy álláshirdetésben adtam meg" - mondta az [origo]-nak Szakonyi Zsuzsanna. "Az ügyészségen feljelentést is akartam tenni, de a hosszú hivatali várakozási idő miatt erre végül nem került sor" - tette hozzá.

A pedofil hirdetések ügyében az ORTT-hez fordult - sürgős eljárást kérve - a FIKSZ Rádiót működtető FIKSZ Egyesület. Levelükhöz csatoltak néhány idézetet is a teletexten megjelent hirdetések közül, ezek között szerepel a következő: "Érdekel valakit egy 14 éves kecskeméti srác? Akár ma este." Az egyesület szerint a teletext is olyan szolgáltatás, amiért a televíziónak felelősséget kell vállalnia. Az ORTT-hez eljuttatott levelükben azt kérik, hogy amennyiben a testület is törvénysértőnek tartja a hirdetéseket, tegyen büntetőfeljelentést a műsorszolgáltató illetékesei ellen. Az [origo] érdeklődésére az ORTT sajtófelelőse elmondta, hogy újra vizsgálatot indítanak a teletexten szereplő hirdetések ügyében.

A pedofil hirdetések ügye tavaly szerepelt először az ORTT napirendjén, akkor azonban olyan határozatot hozott a testület, hogy a teletext tartalmának ellenőrzése nem tartozik a hatáskörébe. Szalai Annamária, az ORTT fideszes tagja szerint azonban keményebb fellépésre van szükség, ezért a tavalyi leszavazott kezdeményezéséhez hasonlóan most is indítványozza, hogy az ORTT terjessze ki hatáskörét a teletextek tartalmának ellenőrzésére. Szalai szerint a teletext kiegészítő műsorszolgáltatásnak minősül, amit a jelenleg hatályos médiatörvény szerint is ellenőrizhet a testület. Ha a testület további tagjai is egyetértenek ebben, akkor a hatóság figyelmeztetheti a teletext üzemeltetőjét, sőt pénzbírságot is kiszabhatnak.

Tiefenthaler Eszter

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről