A sárvári győztes besegít a többi fideszesnek

Vágólapra másolva!
A Fidesz jelöltje nyert a sárvári körzetben, ahol az [origo] kiemelt figyelemmel követi a kampányt. Kovács Ferenc azt mondta, furcsa kettősséget érez, örül a győzelmének, és szívesen besegít pártjának a második fordulóig. Olvassa el beszámolónkat a sárvári választási estéről!
Vágólapra másolva!

0.45 A szavazatok százszázalékos feldolgozottsága mellett a sárvári választókerületben Kovács Ferenc, a Fidesz jelöltje a végső győztes, aki a szavazatok mintegy 50,53 százalékát kapta. Szabó Lajos (MSZP) 39,28 százalékot szerzett. Utánuk következik Gróf Istán (MDF) 3,85 százalékkal, Döme László (MIÉP-Jobbik), 3,23 százalékkal, dr. Szabó István (SZDSZ) 2,90 százalékkal, végül Rátz Ottó (Kereszténydemokrata Párt) 0,21 százalékkal. Második fordulót nem tartanak.

00.10 Szabó Lajos, az MSZP jelöltje és stábja egy vendéglőben találkozott tizenegy óra után. A társaság azt ünnepelte: Sárváron - a városban - az MSZP győzött, mintegy hatvanegy szavazattal. "Jelentősen javultunk a 2002-es választáshoz képest: Sárváron győztünk, és jóval több településen tudtunk győzni, mint négy éve" - értékelte az [origo]-nak az estét Szabó Lajos. Szerinte ősszel Sárváron az önkormányzati választásokon az MSZP polgármesterjelöltje győzhet. "Ami rajtunk múlott, megtettük, Vas megyében az MSZP általában tíz százalékkal rosszabb szokott lenni az országos átlagnál" - tette hozzá. Az országos eredmények pedig Szabó szerint nagyon jók, mert "minden esély megvan, hogy a jelenlegi koalíció dolgozhat tovább" - fogalmazott.

23.10 A sárvári várban tartott összejövetelen elcsíptük Kovács Ferencet (Fidesz), a győztest. Az előtérben hatalmas narancssárga lufi állt. Kovács Ferenc értékelte az országos és a választókerületi eredményeket is. "Furcsa kettősséget okoz bennem az erdmény, de a két forduló között szívesen segítek minden fideszes politikusnak a kampányában" - mondta az [origo]-nak. Szerinte ugyanis még nem látható az országos választások vége: "szoros a verseny, az egyénieken fog eldőlni" - vélte.

A sárvári választókerület eredményéről Kovács azt mondta: "Amikor láttam, hogy hat induló van és nem kilenc, mint négy évvel ezelőtt, tudtam, hogy sikerül győzni." "Egyébként a körzetben az ellenfelem Vas megye legszimpatikusabb MSZP-s politikusa és a legjobb arcú MIÉP-es politikusa" - tette hozzá.

21.30 Valamivel csökkent Kovács Ferenc (Fidesz) előnye, de még így is a szavazatok 50,91 százalékát tudhatja magáénak. Az Országos Választási Bizottság honlapján a sárvári választókerülettel kapcsolatban az áll: "a választókerületben a választás várhatóan érvényes, eredményes lesz" - vagyis, ha Kovács Ferenc megtartja ötven százalék feletti eredményét, nem kell második fordulót tartani a választókerületben.

Szabó Lajos (MSZP) jelenleg 38,69 százalékon áll, a harmadik Gróf István, az MDF jelöltje (3,84 százalék), a negyedik a MIÉP-Jobbik jelöltje, Döme László (3,29 százalék), utánuk pedig három százalék alatti eredményekkel az SZDSZ-es dr. Szabó István és a kereszténydemokratapárti Rátz Ottó áll. A választókerületben egyébként a több mint 42 ezer szavazó 67,59 százaléka adta le voksát. A feldolgozottság 96 százalék feletti.

Időközben egyre nagyobb a nyüzsgés a helyi választási irodánál: folyamatosan érkeznek az urnák és a jegyzőkönyvek. "Nagyon éhes vagyok, talán a fáradtságtól" - panaszolja egy fiatal nő, aki faluról hozta a jegyzőkönyveket. A többiek - akik az interneten figyelik a választások alakulását és tárgyalják az esélyeket - pogácsával kínálják. Egy pillanatra megjelenik Gróf István, az MDF jelöltje is, ő telefonon érdeklődik pártja országos eredményeiről.

20.45 A szavazatok 37 százalékos feldolgozottsága mellett a sárvári választási körzetben Kovács Ferenc, a Fidesz jelöltje vezet mintegy 52 százalékkal. Szabó Lajos, az MSZP jelöltje 37,7 százalékon áll. Gróf István (MDF) 4,2 százalékon, Döme László (MIÉP-Jobbik) 3,6 százalékon, dr. Szabó István (SZDSZ) valamivel kevesebb, mint 3 százalékon áll. Rátz Ottó (Kereszténydemokratapárt - Keresztényszociális Centrum Összefogás) a szavazatok 0,22 százalékát kapta a jelenlegi feldolgozottság mellett.

Az [origo] fél kilenckor várakozásaikról kérdezte Kovács Ferenc és Szabó Lajos kampányfőnökeit. Pajor András, a Fidesz helyi kampányfőnöke szerint egyéniben lehet, hogy meglesz az első fordulós győzelem, bár - tette hozzá Pajor - a nagyobb városokban (vagyis Celldömölkön és Sárváron) még számolják a szavazatokat. Németh Józsefné, Szabó Lajos kampányfőnöke kérdésünkre, hogy mivel töltik jelenleg az időt, csak annyit mondott: "nézzük a tévét, ahogy mindenki más". "Győzünk" - tette hozzá.

Az önkormányzat épületébe - ahol a helyi választási iroda alakította ki központját - folyamatosan érkeznek a jegyzőkönyvek a különböző szavazókörökből. A helyi választási iroda vezetője az irodája és a sárvári tévé stúdiója között ingázik: interjúkat ad és felügyeli a szavazatszámlálást és -összesítést.

19.40 A sárvári polgármesteri hivatal aulájában alakította ki központját a helyi választási iroda. A környéken fél nyolc körül még minden csendes, csak két posztoló rendőr kelt kisebb feltűnést. Nekik a választások miatt várható parkolási zűrzavart kell elhárítaniuk. A fél hatos adatok alapján a sárvári választókörzetben a részvételi arány 61.4 százalékos volt, vagyis csak néhány tized százalékkal maradt alatta az országos átlagnak.

Dr. Szíjártó Valéria jegyző, a helyi választási iroda vezetője szerint fél kilenckor már a szavazatok nyolcvan-kilencven százalékos feldolgozottsága mellett előzetes eredményekről is be tudnak számolni. A jegyző az [origo]-nak elmondta: rendben, "jó hangulatban, kedves, mosolygós emberekkel" lezajlott a szavazás.

Mindössze két rendkívüli eseményről érkezett bejelentés - tájékoztatott a jegyző. Celldömölkön az egyik szavazókörben valaki elvitte a szavazólapot, miután megmutatta a választási bizottságnak. Mivel azonban egy ilyen cselekmény elindíthatja a láncszavazást, az iroda azt tanácsolta, tegyenek feljelentést a rendőrségen - tudtuk meg a választási iroda vezetőjétől. Vagyis jelenleg rendőrségi eljárás folyik az ügyben.

A kampánycsendet is megsértették egy ízben ismeretlenek: két sárvári fiatalember bejelentése szerint szombat délután és vasárnap tíz óra között valaki fideszes szórólapot dobott a postaládájukba. A választási bizottság további vizsgálatot rendelt el az ügyben - mondta a jegyző.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről