A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Gémesi pénteken áll elő bizonyítékaival

Vágólapra másolva!
Gémesi György MDF-es politikus azt állítja: írásban és szóban is kérte Dávid Ibolya segítségét a két forduló között, hogy bejuthasson a parlamentbe, de a fórum elnöke állítólag nem akarta, hogy ő képviselő legyen. Gémesi azt mondja, bizonyítékai is vannak erre, de ezekkel csak pénteken áll elő. Hock Zoltán elnökhelyettes megfontoltságot kér kollégájától, és azt, hogy veresége okát keresve először a saját háza táján nézzen szét.
Vágólapra másolva!

"Én nem kevertem, kavartam. Most már csak a magam erkölcsi védelme a cél" - mondta Gémesi György, aki pénteken áll elő bizonyítékaival, amelyek alátámasztják állítását, miszerint Dávid Ibolya nem akarta, hogy belőle parlamenti képviselő legyen. Sőt, Gödöllő polgármestere szerint kifejezetten ellene dolgoztak többen a pártjából, amelyből - az elmúlt napok nyilatkozatai alapján - lehet, hogy kilép. Erre vonatkozó kérdésünkre egyelőre nem válaszolt.

Gémesi: nem segített a pártvezetés

A politikus szerint elég ránézni a párt honlapjára, ahol elolvasható Roszik Gábor gödöllői lelkész nyílt levele, amelyben a polgármester egykori pártfogója azt írja, hogy Gémesinek köszönhetően rengeteg volt a viszály az MDF-ben és Gödöllőn egyaránt. Emellett azt is írja Roszik, aki 1989-ben a legelsőként megválasztott ellenzéki képviselő volt az országban, hogy Gémesi azon dolgozik, hogy a Fidesz bekebelezze a fórumot.

Gémesi elmondta az [origo]-nak, írásban és szóban is kérte Dávidot, hogy vegye le a párt honlapjáról a személye elleni szavazásra ösztönző felhívást, de sem ebben, sem másban nem segítettek neki. A politikus elmondása szerint az elnökségi ülésen azt is kérte, legalább tárgyaljanak a Fidesszel, hogy a jobboldali szavazók lássák ezt. Gémesi azt mondja, az MDF koncepciójának eredménye az is, hogy míg az első fordulóban ő vezetett Gödöllőn, addig a második körben végül elbukta a választást.

Hock: keresztényi alázatot kérek

A pártz elnökhelyettese, Hock Zoltán a nyílt levéllel kapcsolatban nem tudott nyilatkozni, az elnökségi ülésen történtekkel kapcsolatban viszont azt mondta: "Nyolc hónap után valóban megjelent a Gyuri az elnökségi ülésen, és igen intenzíven követelte a szinte feltétel nélküli tárgyaláskezdést a Fidesszel. Azt viszont nem kérte, hogy segítsük őt, azt meg nem is tudom hova tenni, hogy bárki ellene dolgozott volna. Tessék visszanézni a nyilatkozatokat: folyamatosan agitált a párt ellen, miközben a vezetésből senki nem mondott róla egy rossz szót sem."

Hock szerint még az MSZP-sek is egyértelműen azt hitték az első forduló után, hogy Gémesi magasan nyer, fel sem merült senkiben, hogy ekkora előnyről egyáltalán veszíthet. "Megértem, hogy nehéz egy ilyen vereséget megemészteni, de mielőtt vádaskodna, meg kellene nézni minden porszemet a saját háza táján. Keresztényi alázatot, higgadtságot kérek tőle. Az MDF vezetéséből a világon senki nem dolgozott ellene" - mondta a párt elnökhelyettese.

Herényi: én nem tudok róla

Kedd reggel Herényi Károly azt nyilatkozta Gémesi vereségével kapcsolatban az MTV-ben, hogy a választók nemet mondtak Gémesi stílusára. Gémesi erre azt felelte nekünk, hogy meg kell nézni, mennyi szavazatot kapott Herényi, vagy Dávid a saját körzetében. (Megnéztük: Herényi Károly a második fordulóban Balatonbogláron 3.6 százalékot ért el, ami 995 szavazat, míg Dávid Ibolya Tamásiban 4,8 százalékot, ami ott 978 voksot jelentett számára.)

Vasárnap este Gémesi azt mondta Dávidról az ATV-ben, hogy foglya azoknak, akik meg akarják osztani a jobboldalt. Kérdésünkre, hogy pontosan kikre gondolt, visszautalt a Heti Válasz egyik cikkére, amelyben a lap azt állította, hogy MSZP-vel kapcsolatba hozható személyek kerültek fel az MDF országos listájára. Dávid Ibolya ugyanakkor korábban határozottan visszautasította azt, hogy baloldali pénz érkezett volna a párthoz.

Lencsés Csaba

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!