Sokan attól tartanak, hogy romlani fog az ételek minősége, ha a közétkeztetésben is húszszázalékosra növelik az áfakulcsot - írja a Népszabadság. A lap szerint ezért a szakemberek azt javasolják, hogy az eddigi 15 helyett 5 százalékos áfakulcs alá kerüljön a közétkeztetés. Szerintük ugyanis eddig is éppen csak hogy ki lehetett termelni a költségeket. Az évi 17 milliárdos forgalmon 0,35 százalékos nyereség van, az öt százalékos áfa-emelés ennek a tizenötszöröse lenne. A nyersanyagon sem lehet már spórolni, mivel az átlagosan 320 forintból összeállított menüsor körülbelül kétszáz forintnyi nyersanyagot tartalmaz.
Böröcz Lajos, a Magyar Vendéglátó Szövetség főtitkára szerint ráadásul a béreket sem lehet már csökkenteni, a szférában dolgozók negyven, helyenként nyolcvan százaléka már így is minimálbérért dolgozik. Sok helyütt még a minimálbér emelésének fedezetét sem kapták meg a cégek.
Egy átlagos adag uzsonna vagy reggelihez szükséges nyersanyag jelenleg 35-40 forintba, ebédhez 130-170 forintba kerül. Ha az ételek az egészséges táplálkozás szempontjai szerint készülnének, akkor 130 forinttal kellene többet fizetni a hozzávalókért - derül ki a Népszabadság írásából.