A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megsajnálta a falusi képviselőket több ellenzéki

Vágólapra másolva!
A hétfői parlamenti szavazáson elfogadott, az önkormányzati képviselők juttatásainak csökkentéséről szóló javaslatot az ellene szavazók látszatintézkedésnek tartják. A KDNP-s Harrach Péter szerint pénzügyileg nem jelent nagy megtakarítást, az MDF-es Hock Zoltán pedig úgy véli, hogy a törvény a kicsi önkormányzati testületek tagjait csődbe viszi, a nagyok viszont úgyis kitalálnak valamit az ellensúlyozására. Az [origo] megkérdezett néhány nemmel szavazót.
Vágólapra másolva!

Hétfőn a takarékossági csomag részeként a képviselők túlnyomó többségének támogatásával elfogadta az Országgyűlés az önkormányzati képviselők tiszteletdíjának megkurtításáról szóló javaslatot. A jogszabály értelmében a képviselők járandósága mintegy 20-40 százalékkal lesz alacsonyabb. A csökkentés érinti a település méretétől függően megállapított képviselői alapilletményt és a hozzá tartozó szorzót is. A javaslatot a parlament huszonöt ellenszavazattal és öt tartózkodással fogadta el. Nemmel szavazott az MDF és a KDNP. A Fidesz viszont - hat képviselője kivételével - támogatta a koalíciós javaslatot.

Az [origo] megpróbált utánajárni, hogy miért nem támogatták az egyébként sokak számára népszerűnek tűnő módosítást az ellene szavazók. A két kisebb ellenzéki pártban frakciódöntés született, amitől csak két fővárosi kereszténydemokrata képviselő, Soltész Miklós és Deák András tért el, ők sem érdemben, hiszen tartózkodtak. A Fidesszel szemben szavazott viszont Mikola István exminiszter, a párt egészségügyi kabinetének vezetője, Pesti Imre, fővárosi regionális pártigazgató, Németh Zsolt, a párt külügyi kabinetének elnöke, valamint az egykor MDF-es Font Sándor, a mezőgazdasági bizottság elnöke.

Font szerint a módosítás figyelemelterelő látszatintézkedés, ami valójában a megszorító intézkedések szélesebb társadalmi hatásait próbálja elfedni. A fő problémát, a nagyvárosi, illetve a kistelepülési önkormányzati képviselők jövedelme közötti hatalmas különbséget ugyanis nem oldja meg. A parlamenti munkája mellett a soltvadkerti képviselő-testületben is tevékenykedő Font szerint a négy-ötezer fős vagy annál kisebb falvakban a járandóságok megállapításánál általában a törvényileg előírt legalacsonyabb összeget szavazzák meg maguknak a képviselők, de a legtöbb esetben ezt sem veszik fel. A megyei jogú városokban vagy Budapesten viszont számos esetben igazi pozícióhalmozók a képviselők: a testületi és bizottsági munka mellett sokszor jut egy-egy felügyelőbizottsági vagy felügyelőtanácsi hely az önkormányzat tulajdonában lévő valamelyik gazdasági társaságban, intézményben - érvelt Font Sándor.

Harrach Péter, az MKDSZ vezetője szerint az önkormányzati képviselők tiszteledíjának csökkentése egyoldalú, a közigazgatás egyetlen szegmensére koncentráló takarékossági intézkedés, aminek mindössze 3-4 milliárdos pénzügyi hatása van. Az sem a költségvetési hiányt csökkenti, hanem az önkormányzatoknál marad . "A Gyurcsány-kormány nem magán spórol, hanem a települések döntéshozóit bünteti" - mondta a KDNP-frakció tagja, majd az Orbán-kormány gyakorlatát ajánlotta az [origo] munkatársának figyelmébe, amelynek lényege az volt, hogy a kormánytagok járandósága legfeljebb az átlagjövedelem növekedésének ütemében emelkedhetett.

Az MDF - többek között Katona Kálmán, a párt fővárosi főpolgármester-jelöltje - is egységesen nemmel szavazott a kérdésben. Hock Zoltán, a Demokrata Fórum elnökhelyettese szerint a módosítás a kis önkormányzatok képviselőit még jobban megnyomorítja, a nagyok pedig úgyis meg fogják találni a kompenzálás módját, legfeljebb a jövedelem nagyobb része tevődik át a természetbeni juttatásokra vagy kapnak a képviselők pozíciókat önkormányzati fenntartású intézményekben.

Hock ezzel magyarázta azt is, hogy a bizottságon átment MSZP-s módosító indítvány, ami az eredeti javaslatot felpuhította volna, végül nem került a plenáris ülés elé. Az MDF szerint először fel kéne egyáltalán mérni, hányan veszik fel ma Magyarországon a képviselői illetményüket, és a 3200 önkormányzatból hány helyen vannak irracionális, a jóízlést sértő tiszteletdíjak - javasolta az elnökhelyettes, aki szerint az utóbbi gyakorlatot kéne megszüntetni Elmondása szerint a pártja ennek érdekében támogatná az önkormányzati képviselők gazdasági társaságokban való részvételére vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok szigorítását. A módosításnak szerinte egyébként semmi köze az önkormányzati reformhoz.

Bogár Zsolt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!