Börtön járhat az öngyilkosságos honlapért

Vágólapra másolva!
Öngyilkossági módszereket sorol fel meglehetős részletességgel az a honlap, amelynek tartalmát már az ORFK is vizsgálja. Garamvölgyi László szóvivő azt mondta, ha bebizonyosodik, hogy segítséget jelent az oldal tartalma öngyilkosságra készülő személyeknek, akkor a készítőjére börtönbüntetés várhat.
Vágólapra másolva!

"Ez egy gyilkos honlap" - teszi egyértelművé álláspontját Funk Sándor addiktológus, aki naponta kezel sikertelen öngyilkossági kísérlet után gyógyuló betegeket. A Nyírő Gyula Kórház főorvosa szerint a halálra készülő embereknek "a pszichéjük erre van kihegyezve", ezért nagyon rosszkor jöhet nekik az információ, amely pontosan közli, hogy például Aspirinből, vagy a legkülönfélébb altatókból hány grammot szükséges beszedni a biztos halálhoz.

Az angolból fordított honlapon - amelynek elérhetőségét szándékosan nem közöljük -, a módszerek mellett "városi legendákat" is tartalmaz, és a szerző morbid öngyilkossági lehetőségeken is viccelődik.

"Mindenki gondol élete során valamennyit az öngyilkosságra" - állítja Funk, aki elmondta, hogy vannak olyan emberek is, akiknek viszont állandóan ezen jár az eszük, még ha nem is készülnek konkrét tettre. Az addiktológus azt mondja, hogy közülük, aki meghozza a végzetes döntést, szintén "segítséget" kaphat tettéhez, vagy csupán már az is elégséges lehet egy hirtelen felindulásból elkövetett önygilkosság esetén, ha emlékszik arra, amit korábban ezen az oldalon olvasott. A főorvos - ha rajta múlna - azonnal betiltatná az oldalt.

A fórumozók is felelősek lehetnek

"Konzultálunk a szakértőkkel és az ügyészséggel" - közölte megkeresésünkre az ORFK szóvivője. Garamvölgyi László elmondta, hogy az öngyilkosságra való felbujtás bűncselekménynek számít, csakúgy, mint az ebben való közreműködés. A kérdés az, hogy a módszerek és az adagok pontos felsorolása beletartozik-e ebbe a kategóriába. A szóvivő szerint fizikai közreműködésről nyilvánvalóan nincs szó, a vizsgálat tárgya, hogy a "pszichés segítség" mindezekkel megvalósul-e.

Amennyiben ennek eleget tesz az oldal, úgy többéves börtönbüntetéssel sújtható a készítője, ami alól Garamvölgyi szerint valószínűleg nem felmentés a nyitó oldal figyelmeztetése (öngyilkosságot fontolgatók ne lépjenek be), és az sem, hogy a magyar oldal készítője hangsúlyozza: ő csak fordította a tartalmat, nem ő a készítője. A szóvivő felhívja a figyelmet a honlap fórumára is, ahol már a szolgáltató mellett azokat is terhelheti büntetőjogi felelősség, akik ide beírva adnak tanácsot öngyilkosjelölteknek. "Aki oda beír, onnantól kezdve már övé is a felelősség"- közölte Garamvölgyi László.

Lencsés Csaba

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!