A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
5
Bronzérem
5
HUNCsipes Tamara
11:00Kajak-kenuKajak 500m-elődöntő 4
HUNNagy Bernadett
11:30BirkózásReetika Reetika-Bernadett Nagy
HUNMuszukajev Iszmail
12:20BirkózásIszmail Muszukajev-Ernazar Akmataliev
HUNMagyarország
14:00VízilabdaHungary-Italy
NyílNyíl

Pesten bizonygatja tévedését a Vörös Herceg

Vágólapra másolva!
Még a hivatalos ünnepségek előtt pontot kíván tenni az 1956-os szerepvállalása körüli vita végére Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnökök, aki kedden Budapestre érkezett, és koszorút helyezett el a rákoskeresztúri temetőben. Napolitano ötven éve elítélte a magyar forradalmat, de azóta beismerte, tévedett.
Vágólapra másolva!

Egynapos hivatalos látogatásra Magyarországra érkezett Giorgio Napolitano, az Olasz Köztársaság elnöke. Napolitano - akit sokan egyszerűen Vörös Hercegnek hívtak kommunista múltja miatt - tárgyalt Sólyom László államfővel és megkoszorúzta az 1956-os mártírok rákoskeresztúri sírhelyét. Ezzel még az október 23-i hivatalos ünnepségek előtt le kívánja zárni a vitát, amely az Olasz Kommunista Párt (PCI) 1956-os, a magyar forradalmat elítélő nyilatkozatai miatt robbant ki.

Napolitano 1956-tól a PCI Nemzeti Bizottságának Dél-Olaszországért felelős vezetője volt, így szerepe volt abban, hogy az olasz kommunisták a magyar felkelőket ellenforradalmároknak, rablógyilkosoknak és provokátoroknak minősítették. Napolitano akkor azt mondta, "a szovjet beavatkozás nemcsak ahhoz járult hozzá, hogy Magyarország elkerülje a káoszt és az ellenforradalmat, hanem a világbékéhez is". Évekkel később többször is kifejtette, tévedett, és főként a párt egységének megőrzése érdekében csatlakozott a hivatalos irányzathoz.

A hajdani - 1991-ben megszűnt - kommunista párt 1956-os szerepéről folytatott vita legutóbb ez év májusában erősödött fel, amikor Napolitanót köztársasági elnökké választották, és Sólyom László meghívta őt az október 23-i hivatalos ünnepségekre. 56-os forradalmárok - Wittner Mária, Rácz Sándor, Balás-Piri László - nyílt levélben tiltakoztak az ellen, hogy olyasvalaki legyen jelen az 50. évfordulón, aki "nemzetközi segítséget nyújtott a magyar szabadságvágy vérbefojtásához a szovjet gyilkosoknak".

Napolitano idén augusztusban elismerte, nem csak ő, pártja is tévedett, amikor nem ítélte el a szovjetek magyarországi beavatkozását. "Azoknak az elvtársaknak volt igaza, akik '56 után eltépték párttagsági könyvüket. Az olasz szocialistáknak volt igaza, akik a magyar forradalom elfojtása után szakítottak a kommunizmussal" - nyilatkozta a kommunista párt hajdani lapjában, a L'Unitában.

Sólyom László a megbeszélés után azt mondta, Napolitano ötven évvel ezelőtt az olasz politikusoknak ahhoz a kisebb csoportjához tartozott, amelynek tagjai különböző okokból helyeselték a magyar forradalom elleni szovjet inváziót. Giorgio Napolitano azonban 1968 óta számos jelét adta, hogy álláspontját megváltoztatta, s most Budapesten sem mentegette, magyarázta korábbi véleményét, hanem határozottan és egyértelműen elhatárolódott attól. A magyar államfő köszönetét fejezte ki az olasz elnöknek az őszinteségért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!