Mégsem vitték el a gulyást a Kossuth térről - friss hírek

Vágólapra másolva!
A szervezőket kérdezgetik a tüntetők, hogy szombaton is jöhetnek-e a térre, nem okoznak-e bajt saját maguknak, ha a kampánycsend ideje alatt is részt vesznek a rendezvényen. A gulyást továbbra is főzik a Kossuth téren, a korábbi tervekkel ellentétben nem vitték át a bográcsokat a polgármesteri hivatal elé. Olvassa a friss híreket az [origo]-n!
Vágólapra másolva!

16:00

Molnár Tamás, a Kossuth téri tüntetések egy szervezője szerint rendelkeznek minden olyan engedéllyel, hogy a tüntetés péntek estétől vasárnap 19 óráig - vagyis az önkormányzati választások előtti kampánycsend idejére - kulturális rendezvénnyé alakuljon át. Molnár, annak érdekében, hogy ne sértsék meg a kampánycsendet, felhívta a tüntetésen megjelenő közszereplőket, akik jelöltként is indulnak a választásokon, hogy a kulturális rendezvény időszakában ne is mutatkozzanak.

10:40

Körülbelül száz ember van jelenleg a Kossuth téren, ahol a demonstrálók azt kérdezgetik a szervezőktől, hogy szombaton, a kampánycsend ideje alatt is kijöjjenek-e a térre. "Nem attól félek, hogy a kommunisták elzavarnak minket, hanem hogy a mi ügyünknek ártunk" - mondta egy tüntető az [origo]-nak.

10:30

A korábbi tervekkel ellentétben mégsem vitték át csütörtökön a gulyást a főpolgármesteri hivatal elé. Most is főznek két bográcsban - jelentette tudósítónk. Az [origo] kérdésére a szervezők nem tudták megmondani, hogy meddig folytathatják a főzést a téren, de segítséget kaptak egy szakácstól, és abban bíznak, hogy a szakember segítségével maradhatnak. Szerda éjjel néhány szervező még arról beszélt, hogy az ÁNTSZ figyelmeztette őket, nem főzhetnek a Kossuth téren.

00:28

"Kommunisták" - kiabálta a pár száz fősre csökkent tömeg, amikor az egyik szónok bejelentette, hogy a "Köjál" ötször jött ki szerdán, és emiatt csütörtökön már nem működhet a gulyáságyú. "Mocskos disznók" - kommentálta a moderátor a demonstrálók számára kedvezőtlen döntést, aki szerint a "polgármester úr" átvállalta ezzel a kerületi hajléktalanok étkeztetését.

Gonda László bejelntette, hogy a gulyáságyút működtető Bertalan Farkas csütörtök reggel a Polgármesteri Hivatal elé viszi a maradék ételt, egyben felszólította hallgatóságát, hogy ők is menjenek oda. "Összepisilták magukat. Félnek" utalt az általa "a hatalom packázásának" nevezett ellenőrzésekre. Takács András arra kérte az embereket, hogy csütörtöktől mindenki hozzon majd egy-egy bográcsot magával. Nem sokkal szavai után valakik tábortüzet gyújtottak a Rákóczi szobor tövében.

Bejelentésük után folytatódott a népzenei műsor a téren, néhány tüntető táncra perdült, többen hazaindultak.

23:25

Újabb feljelentésekről beszélt az egyik szónok, aki közölte, hogy "a durva rendőri fellépés miatt a legfőbb Ügyészséghez fordul, ahol azt fogja követelni: derítsék fel a rendőri túlkapásokat. Egyben megkérte a téren jelen levőket, hogy akinek van ilyen jellegű felvétele a Szabadság téri székház-ostromról, az tegye közzé azt az interneten. Emellett bejelentette, hogy a közzétett újabb miniszterelnöki beszéd egy újabb, immár harmadik Gyurcsány-csomagot jelent az országnak.

A szónok végül felszólította a köztársasági elnököt, hogy ő meg Gyurcsány Ferencet szólítsa fel lemondára. "Ha ezt megteszi, az óriási erőt adna, akkor nem ennyien lennénk itt, hanem több százezren." Ezt követően a moderátor táncra kérte a jóval ezer alatti létszámban még a helyszínen tartózkodó demonstrálókat, a talpalávalót egy népi zenekar húzta.

22:30

"Áldemokratikus jelmez mögött újra korlátlan és korlátozhatatlan egyeduralmat kíván kiépíteni a Gyurcsány-kormány" - jelentette ki Áder János Csornán a Fidesz kampányzáró nagygyűlésén szerda este. Az Országgyűlés fideszes alelnöke, a térség országgyűlési képviselője szerint Gyurcsány Ferenc "beteges hazudozó és a hatalomért mindenre képes megszállott machiavellista". Mint mondta, a magyar társadalomnak el kell döntenie, akar-e ilyen miniszterelnököt, aki ha hatalmon marad, tovább növeli a munkanélküliséget, az államadósság mértékét, csökkenti a reálbéreket és intézkedéseik magasan tartják az inflációt.

Áder János szerint az önkormányzati választásoknak igenis lehet az az eredménye, hogy megbukik Gyurcsány Ferenc. Példaként az európai uniós választást említette, amelyet Medgyessy Péter távozása követett. A fideszes politikus úgy fogalmazott: "nem elég döntetlenre hozni a választásokat, minél több polgármesteri széket, képviselői posztot kell elvenni a szocialistáktól. Akkor elfogyhat a levegő Gyurcsány körül, mert a vesztes egykori polgármesterek és képviselők nem fogják megköszönni neki a vereséget".

21:44

A szónoki emelvényen személyeskedő vita alakult ki Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke, és a szervezet egyik tagja, Kőrössi Imre között, előbbi ugyanis barátjára hivatkozva közölte: Kőrössi csúnyákat mondott róla a háta mögött. Kőrössi ezt tagadta, Patrubány viszont ragaszkodott igazához, mire a tömeg elunva a vitájukat skandálni kezdte, hogy "Gyurcsány takarodj!" Patrubány erre a következőképpen reagált: "Na, ebben egyetértünk."

21:30

"Ma már nem szabad kommunistázni, kérem szépen. Ma hazaárulózni kell!" - mondta szinte kiabálva a mikrofonban egy egykori 56-os munkáscstanács-elnök. Az idős férfi azt vetette fel, hogy "az MTV székházát már lerombolták, de az SZDSZ-sátor még áll". A szónok szerint a világ tartozik Magyarországnak 1956-ért, és azt követelte, hogy a külföldi hitelezőink 3-5 évre függesszék fel pénzügyi követeléseiket.

21:05

Eperjes Károly volt az egyik vendége a Gyurcsány Ferenc és kormánya lemondását követelő székesfehérvári demonstrációnak. A Városház téren nemzeti és Árpád sávos zászlókkal gyülekező mintegy félezer tüntető óriási ovációval fogadta a művészt, aki arról beszélt, hogy a keresztény emberek csak békésen, törvényes eszközökkel küzdhetnek az igazságért. "Jó lesz a vége, csak idő kérdése" - bíztatta a színész a beszédét hosszan tartó tapssal megköszönő demonstrálókat. Rövid időre ismét megjelent a tüntetésen Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, aki kedden beszédet is intézett az egybegyűltekhez.

20:52

Az egyik főszervező, Molnár Tamás kijelentette, hogy jogászcsapat állt fel, amely a "politikai foglyok" kiszabadításáért küzd. Ezen kívül felállítottak egy médiacsoportot is, és tervezik, hogy hamarosan élő online rádiós és tévés közvetítést adnak a térről. A Magyar Nemzeti Bizottság egyik vezetője közölte: már 9 megyében alakult meg a "forradalmi bizottság". Molnár azt is elmondta, hogy pénteken este 6-ra a Markó utcai fogház elé terveznek tüntetést - ahogy többször megismételte - a politikai foglyok kiszabadításáért.

Ezt követően Usztics Mátyás tartott gyújtó hangú beszédet. Ebben kemény szavakkal ostorozta a médiát, illetve a "Strabag Demokraták Szövetségét", majd kijelentette: 16 évvel ezelőt jobban élt az ország, mint ma. A színész a "sunyi média hazugságának" tartotta, hogy a sajtó a Makovecz-féle csoport és a szervezők közötti ellentétről írt. A pénteki Markó utcai demonstráció után egyébként Usztics és társulata lép majd fel a Kossuth téren, ahol péntek éjféltől virrasztásra hívják a szimpatizánsokat.

20:15

Felszólalt Grespik László, aki kijelentette: "A békés tüntetés feloszlathatatlan" - szavait hatalmas üdvrivalgás követte a téren. A Fővárosi Közigazgatási Hivatal egykori vezetője ezt követően a kampánycsend idején történő demonstrálásról értekezett. A "magyar érzelmi jogászként" felkonferált Grespik szerint "semmilyen más szabály nem írja felül ezt a feloszlathatatlanságot", majd azt javasolta demonstrálóknak, hogy a kampánycsend idején "óriási fegyelmet kell tanúsítani és önkéntesen kell korlátozni mindenkinek a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát".

Grespik azt is javasolta, hogy kultúrális összejövetel helyett hívják a demonstrációt egyszerűen csak "jelenlétnek", majd azt boncolgatta, hogy milyen lehetőségei vannak a parlament feloszlatásának. Végül elismerte az általa felsorolt lehetőségekről, hogy azok megvalósításának minimális az esélye.

20:08

Az egyik felszólaló azt állítja: a Déli Pályaudvaron a rendőrök nem engedtek leszállni 300 székesfehérvári, a tüntetésre érkező szimpatizánst a vonatról. Az [origo] kérdésére Schőn Péter, a BRFK szóvivője csak annyit közölt: "Nem kommentáljuk a felszólalásokat."

19:58

"Augusztus 20-án természeti, most pedig politikai katasztrófa érte az országot" - fogalmazott egy szerda esti sajtótájékoztatón a KDNP debreceni székházában Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke. A politikus hozzátette: az önkorányzati választás után a kormányfőnek le kell mondania.

A Fidesz képviselőjeként mandátumot szerzett Lezsák szerint szinte példátlan, ahogyan Gyurcsány Ferenc megtévesztette a választókat. Éppen ezért - mint mondta - az önkormányzati választások után a kormányfőnek mindenképpen le kell mondania. Korábban ezt nem teheti meg, hiszen ezzel megzavarná az önkormányzati választást, és az valóban fontos, hogy szombaton és vasárnap nyugalom legyen - tette hozzá Lezsák.

19:50

A szónokok arra buzdítják a Kossuth téren a többieket, hogy mindeki külön-külön tegyen feljelentést a miniszterelnök ellen. Ezt követően valaki elmondta a Hiszekegyet, amit dühös "Vesszen Trianon" kántálás követett. A Kossuth téren körülbelül ezer ember hallgatta a felszólalókat.

19:43

Balassagyarmati lakossági fórumán Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke kijelentette: Gyurcsány Ferenc nyilvánosságra került beszéde nem okként, hanem ürügyként jelent meg a mostani konfliktusok kirobbanásakor. A politikus arra emlékeztette a mintegy 200 résztvevőt, hogy Orbán Viktor már két hónappal ezelőtt a kormánnyal szembeni engedetlenségre szólított fel, az önkormányzati választást már jóval korábban egyfajta népszavazásnak nevezte, a kormányt pedig illegitimnek.

Az MSZP alelnöke szerint a Fidesz már nem tudja kezelni az indulatokat, "képtelenek megállítani a sajátjaikat", a Kossuth téren azt mondják a szónokok, hogy Orbán Viktor nem főszereplője, csak szereplője az ügynek - jelentette ki Juhász.

19:30

"Egy tál lencse-szindróma" - így kommentálta az egyik felszólaló, hogy bejelenteték: 10 hónapra visszamenőleg nyugdíjemelést kapnak az idősek. Közben a szokásos zsíroskenyérhez szerda este már paprikát is kapnak a konyhasátornál sorban állók.

19:25

A moderátor egy viccet mesélt. "Gyurcsány Ferenc felkel reggel, és bekapcsolja a mobiltelefonját, amelyre üzenete jött: Önnek 15 millió le-vele érkezett" - mondta a férfi, szavait derültség követte a hallgatóság soraiban. Más szónokok az EU-ba való belépés-, és a sorkatonaság eltörlésének értelmetlenségét hangoztatták. Bemondták azt is, hogy hozzátartozói keresnek egy 67 éves asztmás bácsit, aki eltűnt a tömegben.

A Parlament főbejáratától jobbra lobogó 56-os láng mellett kiskamasz lányok gyújtják meg sorra a jelenlegi, és a Nagy-Magyarország határát formázó mécsessort.

18:42

Egy olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy kedd éjjel tudósítónk félreértette az egyik szónoklatot. A tiltakozó ugyanis nem "orális", hanem "morális forradalomról" beszélt. Olvasóink és az érintettek elnézését kérjük a hibáért.

18:10

"Cáfoltuk az Ohm-törvényt" - jelentette ki az emelvényen egy magát feltalálónak nevező férfi. Azt állította, hogy 57 százalékkal több energiát képes kihozni egy általa fejlesztett egyszerű panelből. A férfi közölte: találmányával mások mellett például ingyen lehet kohászkodni - bár az nem derült ki tudósítónk számára, hogy miből áll a fantasztikus találmány. "Mit akarnak? Pénzt?" - kérdezte a felszólaló, majd válaszolt is magának. "Mert ebből lehet nagyon sok pénzt keresni" - tette hozzá. Többször is kijelentette, hogy csak használják az emberek a találmányát, és nem kell majd politizálni. Utolsó szavait aztán elnyomták Varga Miklós Európájának kezdő taktusai.

17:45

"A Fidesz meglopott! A Fidesz meglopott!" - kiabálta a mikrofonba egy idős hölgy a Kossuth téren, aki a nézők közül kéredzkedett fel a színpadra. A szónoklatát személyes targédiájával indító nő elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt a szíve közelében meglőtték, ami után elmondása szerint elfordult tőle a bíróság és a kormány is. Beszédét nem tudta folytatni, mert a Fidesz szidalmazása után elnémult a mikrofonja, így az sem derült ki, hogy mindennek mi köze a legnagyobb ellenzéki párthoz.

Rövid szónoklatát a tömegből fújozás és füttyszó fogadta, egyesek azt mondták, hogy nem is a szíve közelében érte az a lövés, míg mások azt kérdezték, hogy "Ki küldött?" A műsor zeneszámmal folytatódott, mialatt Gonda László megpróbálta lecsitítani a hölgyet és a tömeget egyaránt. Este hat órára a Rákóczi szobor körüli füves rész nagyjából megtelt, a villamos sínek mellett ismét felsorakoztak a perec- cukorka- és Wass Albert-árusok, a tegnapi kivetítőt viszont ma már nem állították fel.

16:10

Pár száz ember van a téren, a többség leginkább csak járkál fel és alá, hallgatja a zenét vagy sütkérezik a napon. A kimerültebb tüntetők a sátrukban vagy a puszta földön alszanak, de olyanok is akadnak, akik sakkozással ütik el az időt. A szervezők viszont aktívak, állítják, hogy mindenképpen maradnak továbbra is téren. A téren a legnagyobb tömeg ott alakul ki, ahol a bográcsgulyást főzik. A kifejezetten jó illatú ételért nagyjából 50-en álltak sorba, bár többségük inkább éhes hajléktalannak tűnt, mint éhes tüntetőnek.

16:03

Rendőri vezetőkből és szakértőkből álló testület alakult szerdán. A bizottság feladata, hogy kivizsgálják a múlt hétfői Szabadság téri eseményeket, amikor tüntetők megostromolták, majd elfoglalták a köztévé székházát. Az országos rendőrfőkapitány szerint nem a személyi felelősség megállapítása lesz a bizottság feladata, hanem a tapasztalatok megfogalmazása. Részletekért kattintson ide.

14:28

A tüntetés péntek éjféltől vasárnap éjfélig kulturális rendezvénnyé alakul át, amelyen istentisztelet, gyertyás virrasztás és számos zenei program várja az érdeklődőket - jelentette be - nem először- a Kossuth téren Molnár Tamás, a tüntetés egyik szervezője.

Ugyanakkor nemrég derült ki: a tüntetők nem maradhatnak a Kossuth téren kulturális rendezvényként a kampánycsend idején, erre ugyanis senki nem kért engedélyt az önkormányzat várostervezési és városképvédelmi bizottságától. Így a hétvégi kampánycsend alatt már biztosan nem lehet legálisan program a téren: ha kulturális rendezvényt szerveznek, akkor a rendőrség eltávolíthatja a résztvevőket, ha továbbra is nyíltan politikai célokért tüntetnek, akkor megsértik a kampánycsendet. Erről bővebben itt olvashat.

Molnár Tamás emellett arra kérte a magyar állampolgárokat, hogy minél többen jelentsék fel Gyurcsányt, hogy ezzel "megostromolják az igazságszolgáltatást". A téren délután két órakor mintegy 200 tüntető volt.

12:00

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerint a Kossuth téri tüntetők kezdeményezéseikkel az alkotmány keretein kívül keresik a megoldást. Szili a demonstrálóknak írta levelében hangsúlyozza: az alkotmány nem rendelkezik sem alkotmányozó nemzetgyűlésről, sem ideiglenes kormányról.

A parlament elnöke szerint az alkotmány módosítására, illetve új alkotmány elfogadására kizárólag az Országgyűlés jogosult. A Kossuth téri tüntetők egy csoportjának hétfőn küldött petíciót Szilinek, amelyben alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását és ideiglenes kormány felállítását követelték.

11:44

Elkezdődtek a szónoklatok a Kossuth téren, ahol jelenleg valamivel több mint százan vannak. A téren rengeteg a turista és a bámészkodó. A szónoklatok kezdeténél kisebb konfliktus alakult ki, mert egy idős férfi a hallgatóságból kiabálni kezdett: azt tanácsolta az egyik szónoknak, hogy menjen inkább dolgozni, ahelyett, hogy tüntet. A férfit rögtön körbevették a tüntetést biztosító nemzetőrök, majd az egyik szervező utasítására: "ezt többet nem akarom itt látni" - kivezették a térről.

A következő szónok már úgy kezdte a beszédét, hogy elmagyarázta a hallgatóságnak, miért nem dolgozik inkább: "én egy hete vagyok itt, a második napon a főnököm felhívott, és közölte velem, hogyha ráérek tüntetni, akkor nem kell dolgoznom többet, és kirúgott".

11:00

Szerdán ismét nyilvános volt a kormányülés első néhány perce, ahol Gyurcsány Ferenc kormányfő mondott beszédet. A miniszterelnök a nyilvánosságra került balatonőszödi beszédét is értékelte: emiatt a kormányfő bocsánatot ugyan nem kért, de elismerte felelősségét.

"A cselekvésnek látszott a bátorsága, de az nem párosult a beszéd bátorságával" - utalt a kormányfő arra, hogy a kampány alatt nem beszéltek a tervezett megszorításokról. "Nem elég félig elmondani, hogy mit miért csinálunk. Nem elég csinálni, mondani is kell" - tette hozzá Gyurcsány.

A kiszivárgott beszédről azt mondta: sajnálja, akit bánt a beszéd stílusa. "Aki nem lett a 4 idézett mondat foglya, az érti is a lényeget. A korholás, a szenvedély, a szeretet szavai ezek. Öltőzőben elmondott szavak, amelynek megvan a maga nyersessége" - mondta Gyurcsány. A reformokra és a kiigazításokra utalva a miniszterelnök elmondta: a kormány azonban a lényeget illetően helyes döntésre jutott.

10.30

Csökkent az előző napokhoz képest a rendőrök száma a Kossuth téren: már nincs rendőrsorfal a Parlament előtt, mindössze kettesével járőröznek a rendőrök a kordon mellett. Az MTI szerint a téren körülbelül 30 ember volt a reggeli órákban, a legtöbben kávéért, reggeliért álltak sorba, vagy beszélgettek.

07:10

Kórházba szállítottak egy férfit a Kossuth térről, aki többször is kést döfött magába. A férfi a rendőröknek azt mondta: "egyéni és egyéb" problémái miatt követte el tettét. - közölte MTI.

Kedden jóval kevesebben tüntettek a Kosstuh téten, mint az elmúlt napokban. A Fidesz aktivistái Aaáírást gyűjtöttek a téren. A köztársasági elnök azt mondta, nem lesz alkotmányozó nemzetgyűlés. Az adatvédelmi biztos szerint elszaporodtak a jogsértések a kormányellenes tiltakozások kapcsán.

A keddi nap eseményit részletesen itt olvashatja

[origo]/MTI

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről