Lövésen kívül mindenre kaptak jogot a rendőrök

Vágólapra másolva!
A lőfegyver alkalmazásán kívül minden kényszerítő eszköz bevetésére engedélyt kaptak a rendőrök hétfőn - közölte Gergényi Péter budapesti főkapitány, aki visszautasított minden vádat az október 23-i zavargások rendőrségi kezelésével kapcsolatban. Gergényi szerint nem igaz, hogy a Fidesz-gyűlés felé terelték volna a tiltakozókat, és azt sem tartja elhibázott lépésnek, hogy a Kossuth teret kiürítették hétfőn hajnalban. Több sérültet még kórházban ápolnak, a sebesültek között rendőrök is voltak.
Vágólapra másolva!

Visszautasított minden rendőrséget ért vádat Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány keddi sajtótájékoztatóján. Az [origo] kérdésre azt mondta: helyesen járt el a rendőrség, amikor kiürítette a Kossuth teret. Gergényi ezt azzal indokolta, hogy a gyülekezési törvény szerint még egy tudomásul vett demonstrációt is azonnal fel kell oszlatni, ha olyan eszközöket találnak a tüntetőknél, mint amilyeneket a Parlament előtt tüntetőknél.

A rendőrség keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján be is mutatták a tüntetőktől elvett késeket, husángokat, de találtak náluk baltát, csavarkulcsokat, vasgolyót és zokniba rejtett faszenet, ami benzinnel leöntve támadásra alkalmas. Gergényi hangsúlyozta, hogy a Kossuth teret még kényszerítő eszközök bevetése nélkül ürítették ki, és az ilyen típusú rendőri intézkedések sorozata csak akkor kezdődött, amikor hétfő délután az Alkotmány utcánál megtámadták a rendőröket, kövekkel, üvegekkel és Molotov-koktélokkal dobálták őket.

A főkapitány azt mondta, nem igaz, hogy a rendőrök a Fidesz gyűlés helyszíne, az Astoria felé terelték volna az embereket. Szerinte mindenkinek meg volt a lehetősége, hogy eldöntse, merre megy, így például a tiltakozók mehettek volna az Andrássy út felé, vagy a volt Belügyminisztérium irányába. A fideszes gyűlésen résztvevő békés demonstrálók és a zavargásokban részt vevők összekeveredésével kapcsolatban a rendőrkapitány kijelentette: a rendőrség megvárta a pártrendezvény végét, így mindenkinek lehetősége volt elvonulni. Akik a helyszínen maradtak, azokról feltételezhető volt, hogy maradni akarnak és azonosultak az összecsapásokban résztvevőkkel.

A rendőrkapitány elmondta, hogy azt adta parancsba: az összes kényszerítő eszközt bevethetik a rendőrök, kivéve a lőfegyvert, pedig szerinte akár erre is törvény adta lehetőségük lett volna a helyzet súlyossága miatt. Gergényi szerint a rendőrök élete, testi épsége komoly veszélyben volt, például a tank el is taposhatta volna valamelyikőjüket. A rendőrkapitány többször megemlítette azt is, hogy minden egyes intézkedést felszólítás előzött meg.

Fotó: Marton Bálint

Jogvédők vitatják a szakszerűséget

A Magyar Helsinki Bizottság nevű jogvédő szervezet álláspontja megegyezik a rendőrökével abban, hogy az erőszakos cselekményeket elkövető személyek súlyosan visszaéltek a gyülekezési joggal, és ez kellő jogalapot biztosított arra, hogy a rendőrség a törvény adta kényszerítő eszközökkel, határozottan fellépjen a közrend helyreállításának érdekében. "Ez az adott helyzetben a rendőrségnek nem csak joga, hanem kötelezettsége volt" - áll a Helsinki Bizottság keddi közleményében.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő civil szervezet szintén azt állítja, hogy a köztörvényes rendbontókkal szemben joga volt fellépnie a rendőrségnek, de úgy vélik: október 23-án a rendfenntartó erők ezt szakszerűtlenül oldották meg. A civil szervezet szerint például vizsgálni kell azt, hogy a rendőrök megfelelően használták-e a különböző tömegoszlató eszközöket, vagyis, hogy jogszerű volt-e az, hogy a könnygáz gránátokat az esetek többségében nem a demonstrálók feje fölé lőtték, hanem többször mellmagasságba, telibe találva így a lángoló lövedékkel több tüntetőt is.

A rendőrség azt mondta: az oszlatás közben nem szándékosan céloztak fejre a rendőrök a könnygáz gránátokkal, de a mozgásban lévő tüntetők miatt nem lehet pontosan célozni. Nem lesz rendőrségi vizsgálat a hétfő éjszakai hatósági intézkedésekkel kapcsolatban, de bárki kezdeményezhet ilyen eljárást az ügyészségen, ha akar - közölte Gergényi. A Helsinki Bizottság ugyanakkor azt írta délutáni közleményében: elengedhetetlennek tartják, hogy a rendőri vezetés az egyedi panaszok és a nyilvánosságra került, aránytalan rendőri intézkedésekre utaló felvételek alapján kiterjedt, részrehajlás nélküli vizsgálatot folytasson le.

Dénes Balázs, a TASZ elnöke szerint a hétfői rendbontásról készült felvételeken jól látszik, hogy a rendőrök többször köveket dobálták vissza a tüntetőkre, illetve néhány képen látható az is, hogy a földön fekvő, már megbilincselt demonstrálókba több arra haladó rendőr is belerúgott. A TASZ szerint ezeket a jogsértéseket kivétel nélkül ki kell vizsgálni.

A rendőri túlkapásokkal kapcsolatos újságírói felvetésekre a rendőrkapitány a vonatkozó jogszabály miniszteri indoklásával válaszolt, miszerint tömegoszlatáskor nem várható el, hogy a rendőrség egyénenként vizsgálja a felelősséget, aki a tömeget nem hagyja el, vállalnia kell a rendőri fellépés következményeit. Amikor a sajtó munkatársai konkrét, állítólagos rendőri bántalmazásos esetekre kérdeztek rá, a főkapitány válasza az volt, hogy ő nem hallott ezekről.

Fotó: Hajdú D. András

Háborúban álló felekről beszélt Gergényi

A keddi sajtótájékoztatón a rendészeti biztonsági szolgálat egyik munkatársa bemutatta azokat a fegyvereket, amelyeket a rendőrök bevetettek az összecsapások során. Ilyen volt a 150 méteres hatótávolságú könnygázkilövő fegyver, illetve a gumilövedékeket lövő duplacsövő vadászfegyver 17 mm-es és borsószem nagyságú gumigolyókkal.

Gergényi Péter nem árulta el az újságíróknak, hogy hány rendőr volt a budapesti utcákon hétfőn. Azt mondta: a háborúban álló felek sem mondják meg, hogy milyen erőkkel és eszközökkel rendelkeznek. Azonban amikor a BBC újságírója visszakérdezett, hogy akkor ezek szerint most polgárháború van-e, a főkapitány nemmel válaszolt, és hozzátette, hogy a háborút csak példaként említette.

Folyamatosan változik a rendőrség által őrizetbe vett emberek száma, kedd kora délutáni adatok szerint 131 embert állítottak elő. Elfogták a Városháza parkban kiállított és a tüntetők által beindított T-34-es tank vezetőjét is. A meglévő dokumentáció, fényképek és videófelvételek alapján jelenleg is dolgoznak azon, hogy beazonosítsák az elkövetőket, akikkel szemben le fogják folytatni az eljárásokat.

Fertőzés miatt is kezelnek sérülteket

Az összecsapásokban megsérült rendőrök száma Gergényi szerint tíz körül van, közöttük van könnyű és súlyos sérült is. A Fővárosi Védelmi Bizottság éjszakai közlése szerint mintegy százan sérültek meg. A Péterfy Sándor utcai Kórházba reggelig 50 olyan beteget vittek a mentők, akik az összecsapások során sebesültek meg - tudta meg az [origo] a főigazgatói titkárságon. Kedd délelőtt közülük már csak hatan tartózkodnak még mindig a kórházban, ők súlyosan, de nem életveszélyesen sérültek meg.

Három beteget a traumatológián ápolnak, kettőt a szemészeten, egy valakit pedig a fül-orr gégészeten. Ketten gumilövedék miatt sérültek meg, és bár a lövedéket már eltávolították, az esetleges fertőzés veszélye miatt tartják bent őket. Az éjszaka két embert a toxikológián kellett ellátni, egyiküket füstmérgezés, másikukat súlyos alkoholos befolyásoltság miatt. Mindkettőjüket hazaengedték már.

A Péterfy Sándor utcai Kórházban tartják még két-három napig megfigyelésre agyrázkódás és egyéb kisebb sérülések miatt Révész Máriuszt, a Fidesz képviselőjét is.

Az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet főigazgatója, Szita János arról számolt be, hogy összesen 29, az összecsapások során megsérült beteget láttak el tegnap óta, közülük nyolcan még mindig a kórházban vannak. Négyen súlyosan, de nem életveszélyesen, négyen könnyebben sérültek meg.

300 köbméternyi szemét

Reggel háromnegyed nyolctól újra megáll a metró a Kossuth téren, és ezzel befejeződött a budapesti tömegközlekedés visszaállása a megszokott rendbe - tájékoztatta az [origo]-t Mezei László, a BKV fődiszpécsere.

A Fővárosi Közterület-fenntartók ügyeletén az [origo]-nak elmondták, hogy kedd reggelig körülbelül 300 köbméternyi szemetet szedtek össze az összecsapások után, és ez a mennyiség valószínűleg még körülbelül 50 köbméterrel nőni fog a takarítás befejeződésére. Az összes, hétfő óta összegyűlt szemetet valószínűleg este hat órára sikerül eltüntetni, de a munka java része már befejeződött - közölte az FKF Zrt. ügyeletese. A Ferenciek terét és a Veres Pálné utcát már megtisztították, a környező mellékutcák, például a Curia utca van még hátra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről