A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Közzétették a mérgező éttermek listáját

Vágólapra másolva!
Szerda délutántól nyilvános az a feketelista, amelyben az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Hivatal (ÁNTSZ) felsorolja az ételmérgezést okozó éttermek, illetve kifőzdék nevét. A listától a hivatal azt várja, hogy megfelelő elrettentő erőt biztosít majd az egyébként alacsony pénzbírságok mellett.
Vágólapra másolva!

A tisztiorvosi hivatal döntése értelmében a listára felkerül minden olyan étterem és kifőzde, amelyben bizonyíthatóan az ételtől betegedtek meg az emberek - tájékoztatta az [origo]-t Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi osztályának vezetője. Mint mondta, csak a lezárult ügyek kerülhetnek a listára, még pontosabban azok, ahol a laborvizsgálat a beteg váladékaiból és az ételmintából is kimutatja a kórokozót, valamint bizonyítható az összefüggés az étel és a megbetegedés között.

A felsorolás csak azokat az eseteket tartalmazza, amelyek augusztus 1. után történtek. Így az első név a listán egy mosonszentmiklósi pizzéria, ahol augusztus 4-én nyolcan kaptak szalmonella-fertőzést az ott felszolgált étel miatt. Második a sorban egy kiskunhalasi söröző-étterem, ahol négy nappal később 38-an betegedtek meg, ugyancsak szalmonellától. A lista harmadik tagja egy szekszárdi étterem, amelynek 23 vendége kapott ételmérgezést augusztus 20-21-én. A negyedik eset a nagy port kavart szombathelyi szalmonellafertőzés, amely a 413 fertőzöttből négy halálos áldozatot is követelt.

Évente 2000-3000 ember fertőződik meg ételtől, ezen esetek jelentős része a közétkeztetés és a vendéglátás területén történik, elenyésző az otthoni étel miatt megbetegedők száma - mondta el Ócsai Lajos. A feketelistát fenntartó szervezetek osztályvezetői havonta egyszer ülnek majd össze, így a lista is ilyen időközönként frissül. Mivel az ételmérgezés szezonális jellegű, várakozásaik szerint a lista télen 1, nyáron pedig akár 4-10 taggal is bővülhet havonta - tájékoztatott.

"Eredményként nagyobb odafigyelést várunk a vendéglátó egységektől" - mondta Ócsai, aki szerint az ilyen esetekért kiszabható pénzbüntetés nem elégséges visszatartó erő az éttermeknek és kifőzdéknek. A maximum 100 ezer forintos bírság és a minőségvédelmi hiányosságokért fizetendő, további legfeljebb 50 ezer forint véleménye szerint nem elég, ezért volt szükség az elrettentő erőt biztosító internetes feketelistára.

Beke Dániel

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!