Fáklyákkal vonul fel szombaton a Fidesz

Vágólapra másolva!
Fákylás felvonulást tart a Fidesz szombaton, az 1956-os forradalom leverésének ötvenedik évfordulóján. Az ellenzéki párt azt kéri a rendőröktől, hogy viperáikkal és gumilövedékeikkel együtt maradjanak laktanyáikban.
Vágólapra másolva!

A Terror Házától indul és az Andrássy úton, valamint az Erszébet téren át haladva az Astoriánál ér véget a Fidesz november 4-ére tervezett fáklyás felvonulása. A párt szóvivője, Szijjártó Péter keddi sajtótájékoztatóján elmondta, beszédek nem lesznek, csak csendes megemlékezés. A szóvivő a rendezvény elsődleges céljaként nem az 1956-os forradalom leverésének ötvenedik évfordulóját említette, hanem az emlékezést az idei október 23-i rendőrségi intézkedésekre.

A Fidesz szerint a rendőrség brutálisan és jogsértően oszlatta a tömeget, a kormánypártok és a rendőrök azonban állítják, összességében törvényes volt a rendőri fellépés. Azt ugyanakkor már a kormányoldal és a rendőrség részéről is elismerik, hogy lehettek jogsértő rendőri intézkedések.

Szijjártó arra kérte a a rendőrséget, hogy a város nyugalma és a békésen ünnepelni vágyók érdekében a rendőrök viperáikkal, gumilövedékeikkel, könnygáz gránátjaikkal és símaszkjaikkal maradjanak laktanyáikban. Arra a többször is feltett újságírói kérdésre, hogy vajon ez azt jelenti-e, hogy nem kérnek rendőri biztosítást, Szijjártó csak annyit válaszolt, hogy az előző mondattal világosan fogalmazott. Hozzátette, lesznek önkéntesek, akik ügyelnek a rendezvény nyugalmára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről